TISZASÜLY

2021.04.29. 19:55

Mozdulatokat, érzelmeket jelenít meg textilszobraival Takács Mónika

Nem kevesen hódolnak manapság különféle kreatív hobbiknak. Sokan közülük igen látványos alkotásokat tudnak létrehozni. A környezetükben élők sokszor még csak nem is sejtik, hogy az illető mivel tölti a szabadidejét, pedig produktumai méltóak rá, hogy mások is megcsodálják, motivációt merítsenek belőlük. Tiszasülyön például egy vagyonőrként dolgozó hölgy készít szobrokat paverpol technikával. Az alkotásaiból összeállított tárlatot április végéig, a nyugdíjasklub kirakatában láthatják a falu központjában a járókelők.

Kovács Berta

Takács Mónika textilszobrait most először láthatja a nagyközönség a tiszasülyi nyugdíjasklub kirakatában

Forrás: Beküldött fotó

Takács Mónika saját bevallása szerint világéletében vonzódott a kreatív tevékenységekhez. Felnőttként korábban grillázs tortákat készített, majd nemrégiben textilszobrászatra váltott. A paverpol technika lényege, hogy drótváz, textil és alufólia segítségével hozzunk létre látványos alkotásokat.

– Az interneten ismertem meg ezt a technikát az év elején, és rögtön meg is tetszett. Sikerült gyorsan elsajátítanom. Nem olyan nehéz. Jöttek az ötletek egymás után, folyamatosan készítek szobrokat. Persze, azért még így is kezdőnek tartom magam – vallotta meg Mónika.

– A drótváz alapra alufóliából kidolgozom az alakot. Ha felvittem a fóliát, körbetekerem papírszalaggal. Amint lehet, lealapozom, arra helyezem rá a keményítőanyaggal kezelt textilt. Ha megkeményedett, lehet színezni, végül lelakkozom – sorolta a folyamat lépéseit Mónika.

Elárulta, őt a mozdulatok megformálása ragadta meg, és az, hogy ilyen módon az érzelmeket is jól vissza lehet adni. A végeredmény pedig valóban szoborszerű.

– Első figuráim táncos párok voltak: jégtáncosok, spanyol táncosok. A táncban egyébként is nagyon magukkal ragadnak a kecses mozdulatok, ezeket szeretem a szobrokban visszaadni. De készítettem többek között szerelmespárt, anyát gyermekével, könyvet olvasó lányt és kávézó hölgyet is, ez utóbbinál az asztalt és a széket szintén drótból hajtogattam.

– Sohasem tervezem el előre, hogy majd milyen figurát szeretnék elkészíteni, de mindig jön egy ötlet, megjelenik egy kép, az alapján fogok bele egy új alkotásba.

– Nem kell hozzá sok minden, ez egy környezetbarát technika, mivel a textil lehet újrahasznosított, akárcsak az egyéb felhasznált anyagok, a papír, a fa vagy a fém – fejtette ki.

Takács Mónika textilszobrait most először láthatja a nagyközönség a tiszasülyi nyugdíjasklub kirakatában
Fotó: Beküldött fotó

Mónikának egyébként a textil sem volt idegen anyag, hiszen női ruhakészítő az eredeti szakmája. Igaz, később vagyonőri képesítést is szerzett, és most e területen dolgozik. Mint mondta, a szolgálati időbeosztás kedvez az alkotómunkának, mivel 24 órányi munkát követően 48 óra szabad, és úgy osztja be ott az idejét, ahogy szeretné.

Két felnőtt fia van, a nagyobbik már egy unokával is megajándékozta. A kicsi még három hónapos, de Mónika alig várja már, hogy cseperedjen, és megismertethesse különféle kreatív tevékenységekkel.

A helyi alkotók bemutatása a cél

– Az a szándékunk, hogy felkutassuk és bemutassuk a helyi kreatív embereket, hiszen biztos sokan festenek, vagy készítenek különböző dísztárgyakat Tiszasülyön is – hangsúlyozta Balaton Mária, a művelődési ház és könyvtár vezetője.

– Takács Mónika maga keresett meg a tárlat ötletével, az ugyanitt, a kirakatban bemutatott húsvéti összeállításon pedig már láthattuk a dekorációit is. Azt tervezzük, ha beindulhat az élet a művelődési házban, másik helyi alkotók műveiből is berendezünk egy-egy hónapig látható tárlatokat. A későbbiekben pedig a nyugdíjasklub kirakatában a település helyi értékeit szeretnénk felvonultatni egy állandó kiállítás formájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában