Madarak

2021.04.07. 11:25

Műfészek várja a fecskéket Rákóczifalván

Az utóbbi húsz évben drasztikus mértékben, több mint ötven százalékkal csökkent hazánk fecskeállománya. Megyénk lakosai is tapasztalhatják, hogy jóval kevesebb villás farkú madár szeli a levegőt, és évről évre mind több fecskefészek marad gazdátlanul. Ezért is üdvözlendő minden olyan kezdeményezés, mely e hasznos és védett madárfaj költését segíti elő.

Kovács Berta

Csák Csabáné intézményvezető-helyettes a fecskefészket mutatja

Fotó: Nagy Balázs

Öt mesterséges fecskefészket helyeztek ki a napokban a kisvárosban. A polgármesteri hivatal épületénél, valamint a Virágoskert Óvoda és Bölcsőde udvarán várja új fészkelőhely az érkező fecskéket. Ez utóbbi azért is jelentős, mivel a beköltöző fecskepár életét, a fiókák fejlődését az intézménybe járó gyerekek is napi szinten nyomon követhetik.

Csák Csabáné intézményvezető-helyettes a fecskefészket mutatja
Fotó: Nagy Balázs

– Rákóczifalván korábban rengeteg fecske volt, ma már itt is töredékükkel találkozhatunk. Pedig a biológiai egyensúly fenntartásához szükség van rájuk – mutatott rá dr. Korpásné Horváth Ildikó, a Virágoskert Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője.

– Mi kedveljük ezeket a madarakat. Polgármester úrral közösen gondoltuk ki, hogy jó lenne fecskefészkeket elhelyezni, és mi is éltünk ezzel a lehetőséggel.

Az intézményvezető elmondta, a fészkek jó szolgálatot tehetnek azért is, mert intézményük pedagógiai programjának része, hogy a gyerekek közvetlen környezetükben szerzett tapasztalatokból ismerjék meg a természeti értékeket. Hiszen így lehet megalapozni, hogy kialakuljon náluk a környezettudatos magatartás.

– A pandémia miatt most elmaradtak a közös séták is, melyeken megfigyelhetik az élővilág jelenségeit. A fecskék megfogyatkozása miatt ezt a madárfajt nem is nagyon láthatják, fészek sincs a környéken. Tanulnak a költöző madarakról, de csak gólyát tudtunk nekik mutatni. Régebben meglátogattunk többek között a fecsketelepet is, de a járványhelyzet miatt erről le kellett mondanunk. Bízom benne, hogy a mesterséges fészkeknek lesz majd lakója – mondta az intézményvezető.

A szúnyogok számát is jelentősen befolyásolják

Amikor sok volt a fecske, nem volt olyan szúnyoginvázió Rákóczifalván, mint az elmúlt évben, panaszolta tavaly több gazda és kerttulajdonos is. Bár ezzel a problémával nem csak a falvaiak szembesültek, való igaz, hogy a fecskék étrendjében fontos szerepet töltenek be a csípős rovarok – más egyéb kártevőkkel együtt. Így közös érdek, hogy minél több fecske legyen jelen környezetünkben. A fecskefészkek kihelyezését a Magyar Madártani Egyesület is szorgalmazza, sőt még a házi­műfészek-készítéshez is útmutatást ad honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában