Tiszasüly

2021.04.22. 19:58

Petőfit szaval, és bármit megjegyez a három és fél éves Küri Albert

Korunk gyermekei sokszor már egészen kicsi korukban a digitális világ fogságában élnek. Sok szülő az esti mesemondás, közös mondókázás, verselés helyett szívesebben ültetik csemetéjüket a képernyő elé, vagy nyomnak kezükbe okoseszközöket mesekönyv helyett. Így aztán nem meglepő, hogy a gyermek később is nehezen talál utat az olvasandó történetek, költemények világába. Szerencsére találkozhatunk olyan kis gyermekekkel is, akik szívesen hallgatnak és mondanak maguk is verset, mesét. Mint a tiszasülyi Küri Albert.

Kovács Berta

Küri Albertnek minden este mesél édesanyja, Küriné Polgár Dóra

Fotó: Nagy Balázs

A kis Küri Albert még csak három és fél éves, és rajong a mesekönyvekért. Sőt, nagyon lelkesen szaval, kis agya szivacsként szívja magába a hallott költeményeket. Olyannyira, hogy nemrég egy online szavalóversenyen – ahová videóra vett produkciókkal lehetett nevezni – legifjabb résztvevőként megnyerte a gyermek kategóriát.

– Egészen kis korától mesélek esténként a kisfiamnak. Ez a program soha nem marad el, legfeljebb olyan kivételes esetben, ha épp utazunk valahová, és elalszik, mire alkalom lenne a mesére – avatott be közös estéikbe az anyuka, Küriné Polgár Dóra.

– Mindig is nagyon érdeklődő volt, a „miért” korszakában is folyton kaptuk tőle a kérdéseket, fárasztó volt ugyan, de mindig adtam neki magyarázatot. A könyveket is hamar megszerette, lapozgatja, kéri, hogy olvassam fel ezt vagy azt. Nagyon sok mindent megjegyez, verseket, de prózai szövegeket is. Játék közben pedig csak úgy magától felmondja. A Dióbél királylány mesét is szereti idézni, a felét szinte szóról szóra mondja vissza. Kedvenc meséje pedig a Micimackó. Egy időben Petőfi Sándor Arany Lacinak című verse tetszett nagyon neki, szinte minden este ezt kérte, hogy olvassam fel neki, míg végül megragadt benne – mesélte az anyuka.

Ezzel a Petőfi-verssel neveztek be a könyvtár szervezte versenyre is.

– Már korábban is gondoltam arra, hogy a telefonommal megörökítsem, ahogy szaval, de amikor észrevette, hogy fel akarom venni, elviccelte a versmondást. Aztán nemrégiben megláttam a szavalóversenyre a felhívást, jó alkalomnak tűnt, hogy elkészüljön a felvétel. Megkérdeztem tőle, vállalkozik-e rá, hogy így elszavalja a verset, de akkor komolyan kell vennie. Rámutattam, milyen jó dolog is lenne, még díjat is lehet nyerni. Vállalta.

– Első próbálkozásra hibátlanul végigmondta, mégis meg kellett ismételni a felvételt. Van ugyanis egy kilenc hónapos öccse, aki a másik szobában sírni kezdett, az pedig nagyon belehallatszott. Harmadik nekifutásra készült el az a videó, amit küldtünk a könyvtárnak.

Küri Albertnek minden este mesél édesanyja, Küriné Polgár Dóra
Fotó: Nagy Balázs

A családban egyébként nincs olyan, aki ilyen előadói vénával rendelkezik, vagy szakmája lenne az irodalom. Az édesanya közgazdász, az édesapa vállalkozó. Dóra ugyan lelkesen szavalgatott gyerekkorában, de csak otthon.

– Biztos, hogy a mindennapi mesélésnek köszönhető az a készsége – vélekedett Dóra.

– Rengeteg könyve is van, nagyon szereti őket lapozgatni, felolvastat belőlük. A korához képest bőséges a szókincse, felnőttesen beszél, még mi is meglepődünk rajta. Ugyan a tévében is szokott mesét nézni, de nem ragad le a képernyő előtt. Az állatokat is szereti, van saját tanyánk, ott szabad levegőn lehet.

Visszahúzódó, csendes fiúként viselkedik

A kis Albert szeptemberben kezdett óvodába járni, bár a koronavírus-járvány miatt egy ideig ő is otthon maradt. Az oviban csendes, visszahúzódó fiúnak ismerik. Édesanyja szerint úgy látszik, a többi gyerek között nem érzi szükségét, hogy megmutassa, mire képes. Persze idővel ez is változhat. Meglehet, felcseperedve majd valamelyik tehetségkutató versenyen pillanthatjuk meg...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában