Fejlesztés

2021.04.20. 11:30

Új időmérő-rendszert telepítenek a szolnoki Alcsi-Holt-Tiszán

Az Alcsi-Holt-Tisza az egyik legfontosabb vízfelülete a városnak, kiemelt funkciói vannak.

Mészáros Géza

KÉP: A Tisza szolnoki holtága a kajakosok és kenusok paradicsoma

Fotó: Csabai István

A Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. kezdeményezésére az Alcsi-Holt-Tisza sport-, valamint horgászati célú használata okán szakmai egyeztetésre került sor a napokban. A megbeszélésen képviselőivel részt vett a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) és a Tisza Horgászegyesület is. Hírportálunk információkat kért és kapott a szakmai fórumról.

Rózsa József, a Sportcentrum ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy a magyar állam és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség támogatásának köszönhetően új fejlesztés valósul meg a szolnoki Holt-Tiszai Vízisport Központ versenypályáján.

Az Alcsi-Holt-Tisza az egyik legfontosabb vízfelülete a városnak, kiemelt funkciói vannak.

Például polgári védelmi célú vízbázis, üdülőkörzet és lakóövezet, a halgazdálkodás és horgászat szempontjából nagy jelentőséggel bír, illetve lakossági rekreációs és sporttevékenység tekintetében is rendkívül fontos. A holtág használatát az Alcsi-Holt-Tisza Etikai Kódex is szabályozza, amely előírja a békés társadalmi együttélést is.

Kubina Ádám, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára azt hangsúlyozta, hogy a szolnoki pálya az ország egyik kiemelt felkészülési központja, kiváló adottságai következtében edzőtáboroknak és edzésversenyeknek ad helyet, a fejlesztések által a versenyzők közelebb kerülhetnek kitűzött céljaikhoz. Elmondta, hogy az eredmények minél pontosabb mérését lehetővé téve korszerű időmérőrendszert telepítenek a pálya 1000 méteres szakaszán. Ennek első üteme már meg is valósult.

A Tisza szolnoki holtága a kajakosok és kenusok paradicsoma
Fotó: Csabai István

Süle Tamás a Tisza Horgászegyesület elnöke úgy gondolja, hogy egy egészséges kompromisszumos megoldást sikerült kialakítani, amely mellett a horgászok versenyidőszakon kívül biztonságosan tudják használni a vízfelületet. A Tisza Horgászegyesület felhívta a horgászok figyelmét az új időmérőrendszerre, amely hat hónapig lesz a vízfelületen, a versenyidőszak után azonban a holtág fenekére süllyesztik. Reményei szerint a fejlesztés a sportolók hasznára válik, és a kikapcsolódásra vágyó hobbihorgászok sem ütköznek majd akadályokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában