Szolnok

2021.05.23. 11:25

A Covid-járvány ideje alatt megnőtt a szenvedélybetegek száma

Nagy hatással volt a koronavírus-járvány a szenvedélybetegségekre, sajnos a bezártság és a magány miatt megnőtt a függők száma.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hetvenkét szociális- és egészségügyi intézmény bevonásával a Nemzeti Drog Fókuszpont egy országos szintű kutatást végzett, amiben arra voltak kíváncsiak, hogyan hatott a koronavírus-járvány a szenvedélybetegségekre 2020-ban. Róla Beatrix, a szolnoki SZKTT Humán Szolgáltató Központ Szakmai egységének vezetője beszélt hírportálunknak a kutatás eredményeiről.

– A szakemberek azt az eredményt kapták, hogy a klasszikus, jobb minőségű kábítószerek (például marihuána) beszerzése vált nehézkessé, az új típusú pszichoaktív anyagokhoz való hozzáférés azonban nem változott. A kutatás során azt is megfigyelték, hogy a szenvedélybetegek mennyire tudtak hozzáférni a szolgáltatásokhoz, ami segítséget nyújthat számukra. Ezeknek a száma csökkent, köszönhetően annak, hogy akadályozottak voltak a személyes kapcsolatfelvételek és a csoportfoglalkozások is online formában történtek – mondta el a szakember.

– Nem emelkedett a klienseink száma Szolnokon, viszont felerősödött a szerhasználat azokban a családokban, ahol már korábban is fennállt. Sajnos, kevés szó esik róla, de megnőtt a családon belüli erőszakos esetek száma is. Ami még jellemző volt, hogy egyre többen nyúltak a legális kábítószerekhez, így például az alkoholhoz.

Nálunk az alkoholproblémával jelentkeztek a leggyakrabban, illetve azt tapasztaltuk, hogy az elmúlt időszakban egyre nagyobb a női alkoholfüggők száma

– mondta Róla Beatrix.

Róla Beatrix szociálpedagógus szerint, ne várjunk és minél hamarabb nyújtsunk segítséget a szenvedélybetegeknek
Fotó: Beküldött fotó

Az online oktatás és home office miatt több helyen okoz problémát az internetfüggőség.

– Sajnos nagyon kevesen kérnek segítséget ezzel kapcsolatban, a viselkedési függőséggel valahogy toleránsabbak az emberek. Akkor fordulnak hozzánk, ha az internetfüggőség már nagyon nagy pénzt emészt fel, ez esetben már a család kéri a segítséget a hozzátartozójának.

– Azt gondolom, hogy hatalmas probléma az internetfüggőség, főleg a fiatalok körében – részben az online oktatás miatt. Eddig azt tanítottuk nekik, hogy ne üljenek annyit a monitor előtt, most pedig „mi kényszerítettük őket a gép elé” – vázolta a helyzetet a szakember, aki hozzátette: jelenleg is zajlik egy kutatás Szolnokon arról, hogy milyen hatással van az online oktatás a fiatalokra.

Hogyan tudunk segíteni, ha egy hozzánk közel álló ember szenvedélybetegséggel küzd?

– Én mindig azt javaslom, hogy a hozzátartozók kérjenek segítséget. Azt tapasztaljuk, hogy a szenvedélybetegek gyakran nem motiváltak. Minden családnak van egy működési elve, sok esetben pedig a családtagok mentik ki a beteget. Először ezekkel a családtagokkal szoktuk elkezdeni a közös munkát, a célunk pedig az, hogy bevonjuk az ellátásba a szenvedélybeteget – mondta Róla Beatrix.

– Ha megváltoztatjuk az otthoni viszonyokat és lesznek következményei a szerhasználatnak, akkor el tudjuk érni, hogy a beteg is segítséget kérjen. Azt tanácsolom, hogy minél előbb nyújtsunk segítséget, ha valakinek szüksége van rá, ne várjunk éveket és mihamarabb forduljunk szakemberhez!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában