zöld lámpa

2021.05.18. 17:25

Bepótolják a tavaly elmaradt esküvőket a Jászkunságban

Sokan tavalyról halasztották idénre a nagy napot, ezek a fiatal párok már alig várják, hogy egybe kelhessenek. Bár a részletes szabályozás még nem jelent meg, mégis úgy tűnik, május végétől Jász-Nagykun-Szolnok megyében is beindul az esküvői szezon. A párok és szolgáltatók már szinte csak a zöld lámpára vártak.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

A megyeszékhelyen élő Kovács Gábor jegyesével, Bernáth Petrával június közepére tűzték ki a nagy nap időpontját.

– Már 2020 szeptemberében elkezdtük szervezni az esküvőnket, le is foglaltuk a fotóst, vőfélyt és a helyszínt is. Folyamatosan figyeltük a járványhelyzet alakulását és reméltük, hogy nyárra már megtarthatjuk barátainkkal a lakodalmat – mesélte Petra, aki vőlegényével áprilisban ki is értesítette a vendégeket.

– Felmértük, hogy ki az, akinek szállást kell biztosítani és kik azok, akik valóban el tudnak jönni. Véglegesítettük a létszámot. Örülünk neki, hogy a sok szervezés nem veszett kárba, bár a pontos szabályokat még nem ismerjük, de bízunk benne, hogy a család mellett az ismerőseink is velünk ünnepelhetnek majd – fejtette ki.

A minap jelentették be, hogy május 28-tól lakodalmak is szervezhetőek, a rendelet még nem jelent meg, mégis szinte robbanásszerűen indult be a szektor. Égnek a telefonok a szolnoki polgármesteri hivatalban is.

– Sorra érkeznek a hívások, időpontfoglalással és mindenféle egyéb felmerülő kérdéssel kapcsolatban. Szinte teljes a telt ház egész nyárra, bőven akadnak esketendő párok a hétköznapokra is – tájékoztatta hírportálunkat Gyuricska Éva, városházi sajtóreferens.

A szakma minden szegmensének leterheltségére számítanak, erről számolt be a szolnoki Tokaji Sándor ceremóniamester is.

– Már szezon elejétől – április, májustól – voltak bejegyezve házasulandók. Van olyan párom, akiknek három alkalommal már át kellett szervezni az időpontot – mesélte a ceremóniamester, akit a csütörtöki bejelentés után többen is örvendezve kerestek fel.

Mindenki a zöld lámpára várt. A szakma és a párok viszont akkor lesznek igazán nyugodtak, ha már a részleteket szabályozó rendelet is megjelenik.

– A szegmens az idei évre fókuszál, 2020-ról is sok lakodalmat napoltak idénre, de persze akadnak, akik eredetileg is erre az évre tervezték. A szezonban hétvégente három esküvőt vállalok, teljes kapacitással dolgozom majd – utalt a nyárra.

Az abonyi polgármesteri hivatalban hétfőn is tartottak esküvőt. Felvételünkön Juhász Piroska anyakönyvvezető adja össze az egyik ifjú párt
Fotó: Nagy Balázs

A szolnoki Garden Hotelben sem találni szabad hétvégét az esküvői szezonban.

– A legtöbben egy évre előre foglalják le a dátumot. Szep­tember végéig minden szombat be van táblázva – válaszolta megkeresésünkre Varga-Szabó Lídia, a hotel marketingvezetője.

A kánikula elkerülése miatt a legtöbb esküvőt májusra és júniusra szervezik, tavaly ebben az időszakban még nagy volt a bizonytalanság, így többen átfoglalták 2021-re, de vannak visszamondások is.

– Várjuk a részleteket, ha a rendelet megjelenik, akkor már a feltételeket is megtudjuk. Addig csak találgathatunk, hogy szükséges lesz-e védettségi igazolványra, vagy bevezetnek-e létszámkorlátot – fejtette ki a marketingvezető.

 

Ezekben a hetekben már nehéz megfelelő helyszínt találni

Sléder Mónika szolnoki esküvőszervező szerint költség- és időigényes a nagy nap megvalósítása, ez utóbbiból kevés jut azoknak a pároknak, akik nyáron szeretnék megtartani a lakodalmat. A tapasztalatok szerint a tavaszi időpontokat is a legmelegebb hónapok egyik hétvégéjén pótolnák, viszont megfelelő helyszínt már most igen nehéz találni.

– Áprilisban szokott kezdődni a szezon, sok esetben megtartották a zárt körű polgári szertartást, de a lakodalmat elhalasztották. A nyári időpontok nincsenek veszélyben, az elmaradtakat ősszel vagy következő tavasszal lehet pótolni. Akadnak, akik hétköznapot jelölnek ki az esküvőnek, hogy a lefoglalt szolgáltatások ne vesszenek kárba – fejtette ki a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában