pályázat

2021.05.10. 19:55

Ivartalanításhoz nyújt segítséget a kormány a Jászkunságban is

Félmilliárd forintos keretösszeggel írtak ki pályázatot kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására. A Magyar Falu programon belül meghirdetett pályázaton egy-egy önkormányzat legfeljebb másfél millió forint támogatási összeget igényelhet. A cél, hogy segítséget nyújtsanak az 5000 főnél kisebb állandó lakosságú településeken a nem kívánt állatszaporulat mérséklésére, ami megyénkben is sokfelé okoz gondot.

Munkatársainktól

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: schubbel

Villámgyorsan szalad a labdáért a másfél éves Dömper a tiszapüspöki parkban. A keverék ebet pár hetesen dobták be Csörgő Csabáék kertjébe, azóta a család kedvencévé vált. Csakhogy Dömper igen pajkos jószág, egy nap kiszökött a kerítésen. A településen dolgozó állatbefogó talált rá, és magával is vitte.

– Mivel nagyon megszerettük, nem volt kérdés, hogy kiváltjuk-e. A menhelyen ellátták csippel és beoltották, annak a költségét is kifizettük, összesen tízezer forintot – mesélte Csörgő Csaba.

Éppen az ilyen esetekre kínál megoldást – vagyis a kutyák csipelésének, veszettség elleni oltásának, valamint kutyák és macskák ivartalanításának költségét fedezi – az a Magyar Falu Programon belüli pályázati lehetőség, melyre az önkormányzatok jelentkezhetnek.

– Mi is benyújtjuk a támogatási kérelmünket, hiszen a felelős állattartás nem kevés költséggel jár. Fontos megjegyeznem azonban, hogy településünkön az idei évtől kezdve megoldódni látszik a kóbor ebek problémája – hangsúlyozta Bander József.

Tiszapüspöki polgármestere elmondta: januárban új szerződést kötöttek kóbor kutyák befogására egy vállalkozóval, aki azonnal, de legkésőbb másnap intézkedik az ügyben. Csak idén már húsz-huszonöt gazdátlan állatot sikerült menhelyre szállítani a településről.

Pár hetesen dobták be Dömpert a tiszapüspöki Csörgő Csabáék kertjébe, akik azonnal befogadták. Csakhogy a pajkos eb egyszer kiszökött, az állatbefogó elvitte, így a menhelyről kellett kiváltaniuk
Fotó: Mészáros János

Nagykörűben kiváló lehetőségként tekintenek erre a pályázatra.

– Mindenképpen szeretnénk kihasználni, és remélem, hogy pozitív elbírálásban részesül a beadványunk, mellyel a helyi hobbi állattartás kultúráját javíthatjuk. A támogatás révén mérsékelhetőek lehetnének az állatok által okozott esetleges károk, kellemetlenségek – vélekedett Túri Tibor polgármester.

– Jó kezdeményezésnek tartom ezt a pályázatot, szeretnénk is élni a lehetőséggel, mert folyamatosan küzdünk a túlszaporulattal – nyilatkozta Nagy Richárd. Tiszasüly polgármestere kifejtette: a faluban gyakran olyan kutyák kóborolnak, amelyek valójában nem gazdátlanok, de ki-kijárnak az utcára olyan házaktól, ahol nincs vagy rossz a kerítés. Ha pedig bírságolásra kerülne a sor, jön a szokásos kifogás, hogy nem az övé a kutya, csak ott mászkál a ház körül. Ezek az ebek sokszor nincsenek oltva, és csippel ellátva sem.

Viszont szaporodnak, beszökhetnek udvarokra más kutyákhoz, ők maguk is jártak így, szerencsére minden kölyöknek találtak gazdát.

– Igényfelmérést fogunk végezni, bár nem tudom, mekkora lesz a lakossági aktivitás, kell ebben is motiválni az embereket – mondta a polgármester. – Bár ezzel a probléma még nem oldódik meg, de időseknek, kispénzű nyugdíjasoknak segítség lehet, mivel nekik egy oltás is nagy összeget jelenthet.

Csataszög önkormányzata is tervez pályázni a felelős állattartás elősegítésére.

– Sok a kóbor kutya, rengeteg állattól itt szabadulnak meg, itt rakják ki az autóból – árulta el Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester. – Ezekről a kutyákról mi szoktunk gondoskodni, amíg be nem fogadja őket valaki. Most is ilyen a kölyökkutya a faluháznál. Az oltás, csipelés, ivartalanítás pedig nem olcsó. A nagykörűi állatorvossal már egyeztettünk, vele szerződünk majd a pályázat kapcsán. Előtte felmérjük az igényeket, de szerintem amelyik háznál kutyát tartanak, ott nem utasítják el. Csak más az ára az oltásnak, az ivartalanításnak, a pályázatot pedig úgy tudjuk beadni, ha konkrét összeggel számolhatunk.

Tiszajenőn egyelőre egyetlen olyan személyről tudnak, aki igényelné ezt a támogatási lehetőséget.

– Bár én magam azt mondanám, nem éri meg pályázni, de nem vetettük el az ötletet – vallotta meg Virág József polgármester. – Végzünk egy igényfelmérést, annak alapján hozzuk meg a döntést. Nálunk a hivatalban nincs külön pályázatíró, így minden esetben külön fizetnünk kell, hogy valaki elkészítse a beadványt. Ez jelentős pluszköltség, amit mérlegelnünk kell.

Jánoshidán a felelős állattartás elősegítésének támogatására vonatkozó pályázat benyújtásához az önkormányzat felméri a lakossági igényeket – tájékoztatták erről a minap a helyieket a község Facebook-oldalán. Arra kérik az állattartókat, jelezzék, hogy támogatott pályázat esetén élni kívánnak-e az ingyenesen elvégzett ivartalanítás, védőoltás, mikrocsip-megjelölés lehetőségével, mely háztartásonként maximum két állatra vehető igénybe.

Futja a keretből minden igényre?

Vezsenyen már többen is érdeklődtek az önkormányzatnál – tudtuk meg Szabó Ferenc polgármestertől, aki kétségeinek adott hangot az üggyel kapcsolatban.

– Az ingyenes lehetőségekre mindig van igény. Ugyanakkor maximum másfél millió forintra pályázhatunk, itt pedig van vagy kétszáz kutya, így lehet, nem is lenne elég az összeg minden ivartalanítási, oltási igény kielégítésére. Ha pedig mondjuk csak az érintettek fele kaphat támogatást, felháborodást keltene azok körében, akik kimaradnak, hogy ők miért nem élhetnek az ingyenes lehetőséggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában