Oktatás

2021.05.25. 19:58

Kajak-kenu szakkör indult a jászalsószentgyörgyi iskolában

Új sportolási lehetőséggel gazdagodott a Szent György Katolikus Óvoda, Általános Iskola és AMI. Az évek óta népszerű lovasoktatás mellett májusban elindult a kajak-kenu szakkör, ami szintén igazi kuriózumnak számít Jászalsószentgyörgyön. Ennek tárgyi feltételeit az önkormányzat egy turisztikai pályázaton elnyert támogatásból teremtette meg.

Illés Anita

Fotó: Illés Anita

A Zagyva-holtágon csónakházat és gyakorlópályát alakítottak ki, ahol egy hatszáz méteres szakaszon iskolai kajak-kenu szakkör keretében oktatják a hetedikes és nyolcadikos diákokat. Már alig várták, hogy vízre szálljanak, ám a járványhelyzet miatt többször el kellett halasztani a szakkör indítását. Május 12-én végre kitárult a csónakház ajtaja, a fiatalok pedig birtokba vették a hajókat. Heti egyszer kétórás edzésen ismerkedhetnek meg a kedvelt vízi sport alapjaival.

A minap bepillantottunk a második szakköri foglalkozásba. A diákok szemmel láthatóan nagy lelkesedéssel követték az edzők útmutatásait. Ottjártunkkor épp a hajókat és az evezőket készítették elő, majd felvették a biztonsági mentőmellényt, mert anélkül nem szállhatnak vízre. Természetesen úszástudásra is szükség van. Ám mielőtt még hajóba ültek volna, kifaggattuk őket, hogy mi tetszik nekik leginkább az új sportágban.

– A tévében láttam először kajak-kenu versenyt. Csodálkozva néztem, hogy milyen gyors tempóban eveznek a sportolók. Akkor még nem gondoltam, hogy egyszer lehetőségem lesz kipróbálni a kajakozást és a kenuzást. Szeretném mindkettőt jobban megismerni – mondta a hetedikes Kólya Ákos.

– Már az első edzés is nagyon izgalmas volt – lelkendezett a szintén hetedikes Kobela Kitti.

– A mozgás nem áll távol tőlem, hiszen néptáncolok és kézilabdázok. Örülök, hogy vízi sportra is van már lehetőség a településen – tette hozzá a stég felé indulva.

Kocsis Levente és Fodor Soma Máté, a Szolnoki Sportcentrum szakági edzői oktatják a kajak-kenu, vízi jártassági ismereteket, mely az egészséges életmódra és a sport szeretetére neveli a diákokat.

– A gyerekekkel egy új mozgásformát szeretnénk megismertetni. Ez teljesen más, mint amit például a testnevelésórákon megszoktak, ezért az alapoktól kell kezdenünk. Lassan, fokozatosan sajátítják el az alapvető ismereteket. Kezdetben megtanulják többek között, hogy milyen részei, elemei vannak a hajóknak, hogyan kell tartani az evezőlapátot. A veszélyekre is felhívjuk a figyelmet, mit kell tenniük, ha vízbe esnének – avatott be a kezdeti lépésekbe Fodor Soma Máté edző.

A diákok örülnek az új sportolási lehetőségnek. Az ottjártunkkor zajlott edzésen is izgatottan tették vízre a hajókat, és eveztek a Zagyva-holtágon
Fotó: Illés Anita

Néhány éve szintén az önkormányzat támogatásával a helyi általános iskolában, a testnevelésóra keretében bevezették a nemzeti lovaskultúra tantárgyat a harmadik, negyedik osztályos diákoknak. A helyi adottságokra, természeti értékekre és hagyományokra alapozott településfejlesztés nemcsak a turizmust, hanem az oktatást is szolgálja.

– Örömmel fogadtuk, hogy újabb szabadidős tevékenységgel bővül az iskola, amit az önkormányzat térítésmentesen biztosít a gyerekek számára. A szárazföldi sportok mellett igazi különlegességnek számít a kajak-kenu-oktatás. Az alapok elsajátításán túl lehetőséget kínál arra is, hogy aki tehetséges és komolyabban szeretne sportolni, az a későbbiekben Szolnokon folytassa – magyarázta Tarnai Mihály, a Szent György Katolikus Óvoda, Általános Iskola és AMI igaz­gatója.

Turisztikai célokat is szolgál majd

A csónakház, a gyakorlópálya kialakítása, valamint húsz darab hajó és egyéb tartozékok beszerzése egy turisztikai beruházásnak volt a része, melyet az önkormányzat pályázati forrásból biztosított. Az oktatókat a település költségvetéséből finanszírozzák.

– Terveink szerint a későbbiekben hobbi célokra is igénybe lehet majd venni a pályát. Az idei nyári gyermektáborok programjába beépítjük a kajak-kenu foglalkozást, amit szakoktatók tartanak. A környező településekről szintén van érdeklődés, ezért nem zárkózunk el attól, hogy mások is igénybe vegyék ezt a népszerű szabadidős tevékenységet – szögezte le Szarvák Imre polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában