JÁSZKUNSÁG / DÉL-PEST

2021.05.19. 06:55

Kevés helyen mondanak nemet a hétvégi fűnyírásra

Egyes helyeken a napokban készítik elő, míg másutt évek óta létezik a zajjal járó kerti, és más hangos tevékenységet szabályozó helyi rendelet. Térségünkben azonban nem mindenütt jellemző, hogy ilyesfajta keretek közé szorítják a fűnyírást és a későig tartó hangoskodást. Van, ahol a „jószomszédi viszonyra” bízzák a konfliktusok megoldását.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Volt korábban egy kisebb konfliktusunk a szomszédunkkal a fűnyírással kapcsolatban – emlékszik vissza egy, a családjával egy Holt-Tisza-parti kertes házban élő fiatalasszony.

– Általában hétvégén tudjuk a kerti munkákat megejteni, akkor is így történt. A férjem szombaton délelőtt tíz órakor vette elő a fűnyírót. Amikor végzett, a szomszédból átszóltak, hogy ideje volt már befejezni. Ekkor egy kicsit feldühödtem, és finoman jeleztem nekik, hogy elhiszem, hogy pihenni akarnak, de bizony, mi is szívesen aludtunk volna éjszaka. Amit kissé megnehezített, hogy náluk hajnali három óráig bömbölt a zene. Végül nem lett iszony a viszony, azóta figyelnek a zene hangerejére – tette hozzá a szolnoki családanya.

Elvetették a helyi rendelet készítését a faluban

Tiszakürtön bár már felmerült a gondolat, hogy helyi rendelet szabályozza a fűnyírás időpontját, végül mégis elvetették azt.

– Az a tapasztalat, hogy aki eljár dolgozni, annak csak szombaton és vasárnap van ideje a kerti munkára. Nagy átlagban viszont figyelnek egymásra a lakosok, és kevés konfliktus születik a korai hangoskodásból – válaszolta megkeresésünkre dr. Kiss Györgyné, az alig ezerötszáz lelkes tiszazugi település polgármestere.

Szakvéleményeket is beszerez az önkormányzat

Cibakházán viszont már készül a csendrendelet. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján ugyanis az önszabályozás kevéssé működik a településen, a lakosok nem veszik figyelembe a szomszédok, sőt sokszor az egész falu pihenési idejét.

– Komoly az igény. Sokan vágják a füvet vagy indítják be a motoros permetezőt vasárnap este, de a hangtechnika fejlődésével a hangos zenehallgatás is egyre nagyobb probléma – vázolta a helyzetet Hegyes Zoltán polgármester. Jelenleg a szakvéleményeket szerzik be, nyár elejére érvénybe is léphet a szabályozás.

– Zajlik az egyeztetés, a decibelhatárok kijelölése a feladat. A kerti kisgépek használata kapcsán észszerű időkeret meghatározását tűztük ki – utalt a tervekre.

Kőröstetétlenen jelenleg nincs érvényben olyan rendelet, amely a fűnyírást, vagy más zajkeltő berendezés használatát korlátozná hétvégente vagy ünnepnapokon. A falu polgármestere szerint a településen mindenki ismeri a másikat, ezért ha adódik is probléma, azt kulturáltan megbeszélik egymás között.

– Az efféle konfliktusok megoldását a jószomszédi viszonyra bízzuk. Hozzánk hivatalosan még nem érkezett megkeresés azzal kapcsolatban, hogy hétvégente, a reggeli órákban nem kellene füvet nyírni. Olyan esetről viszont tudomásom van, hogy az egyik szomszéd felkereste a másikat azzal, hogy szombaton korán reggel ne használja a gépét. Ők azonban mindent megbeszéltek és rendeződött a dolog – mondta a kisközség első embere.

Hozzátette, nem mostani sajátosság náluk, hogy nincs korlátozó rendeletük, hiszen a korábbi években sem volt érvényben hasonló.

Igyekeznek odafigyelni egymásra a szomszédok

Jászkiséren és Jászárokszálláson sincs olyan iránymutatás, amely azt szabályozza, mikor lehet vagy nem lehet zajjal járó kerti tevékenységet, például fűnyírást végezni.

– Tavasszal és ősszel főként az avar- és kerti hulladék égetése miatt érkezett lakossági panasz az önkormányzathoz. Zajjal járó kerti munkálatok szabályozására nem volt helyi kezdeményezés – emelte ki Lukácsi György, Jászkisér polgármestere.

Jászárokszálláson sem jeleztek ezzel kapcsolatban problémát a polgármesteri hivatalnak.

– A tapasztalatok alapján a fűnyírás délelőtt nem annyira jellemző a településen, inkább ebéd után, a kora délutáni órákban végzik el a lakosok. A szomszédok igyekeznek figyelemmel lenni egymásra… – tudtuk meg Gergely Zoltán polgármestertől.

Bizonyos időszakokban tiltják a zajongást

Abonyban évek óta rendelet szabályozza a lakosság zajkeltő tevékenységét. Lőrinczy Veronika, a város sajtóreferense elmondta, a kertekben és kiskertekben motoros fakivágás, kerti traktor üzemeltetése, fűnyírás, valamint más, a kertépítéssel- és fenntartással kapcsolatos zaj- és rezgéskeltő tevékenység hétköznapokon reggel hét és este nyolc óra között, illetve szombaton, vasárnap és munkaszüneti napokon délelőtt kilenc és tizenkét óra, délután három és tizenkilenc óra között folytatható.

– A rendelkezéseket a közterületen végzett zöldfelület-fenntartási tevékenységek esetében is alkalmazni kell. Reklámcélú hangosító berendezés munkanapokon és szombaton nyolc és tizenkilenc óra között üzemeltethető. Kivéve, ha a hirdetés közérdekű célokat szolgál. Tilos a hangjelzéssel járó mozgóárusítás hivatalos állami, vallási ünnepeken, továbbá vasárnap és munkaszüneti napokon, valamint munkanapokon és szombaton tizenkilenc óra és reggel nyolc óra között – hangsúlyozta a sajtóreferens.

Akár bírságot is kaphat az, aki nem tartja be ezeket a szabályokat.

Szabályozzák a közösségi együttélést Tiszapüspökiben

Tiszapüspökiben három éve hoztak helyi rendeletet a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának következményeiről. A rendelet a közterületek rendeltetésszerű használatával, a környezetvédelemmel, az állatok tartásával kapcsolatos előírásokat, illetve a zajvédelmi szabályok megsértését is tárgyalja. Ez utóbbi leginkább a kelleténél hangosabb mulatozásokról szól, tudtuk meg Bander József polgármestertől.

– Úgy gondoljuk, hogy a fűnyírás, a flexelés, de még akár egy ballagási összejövetel sem okoz problémát a szomszédok között, ezeket meg lehet beszélni. Hiszen a kerti munkákat mikor csinálja az, aki hétköznap dolgozik. Ami inkább gondot okoz több esetben is, hogy vannak olyan családok, akik sportot űznek abból, hogy az udvarra kiteszik a nagy hangfalat, a zene pedig több háztömbnyire elhallatszik. Éppen ezért hoztuk három éve azt a rendeletet, hogy aki hangos énekléssel, zenéléssel a szomszédos ingatlanon túlterjedő mértékben zavarja a környezetét, az bírságot kap. Erre volt is példa Tiszapüspökiben – taglalta a településvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában