jászkunság

2021.05.01. 19:55

Múltidéző: ilyen volt régen május elseje

Magyarországon 1946 óta nemzeti ünnep május elseje, mi pedig hoztunk egy kis ízelítőt a régi időkből.

Szoljon.hu

Fortepan / Morvay Kinga

A munka ünnepe (korábban a munkások ünnepe) a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, a legtöbb országban hivatalos állami szabadnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról hivatott megemlékezni. A legtöbb országban május elsején, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában viszont szeptember első hétfőjén ünneplik – írja a Wikipédia.

A nemzetközi szocialista, szakszervezeti és munkásmozgalmak térnyerésével és növekedésével együtt bővültek a munkások jogai és lehetőségei is, mely során a hagyományos munkásünnep fokozatosan nemzeti ünneppé nőtte ki magát a világ számos országában. Napjainkban a világ több mint 160 országában ünnepnap május elseje.

Magyarországon 1946 óta nemzeti ünnep május elseje. A rendszerváltás után a munkavállalók szolidaritási napjának „a munka ünnepe” elnevezése maradt meg.

Hogy régen milyen is volt május elseje, arról hoztunk egy kis emlékeztetőt. Itt van például az Új Néplapban egy teljes oldalas, képes beszámoló 1993-ból.

Egy címlap 1990-ből:

Egy újabb címlap, immár 1988-ból:

És végül, de nem utolsó sorban egy 1960-ból:

Egy kis mozgóképes ízelítőt is mutatunk – 1948. május:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában