várossá válás

2021.05.12. 07:00

Rendhagyó módon ünneplik meg a jubileumot Jászárokszálláson

Harminc évvel ezelőtt, 1991. május elsején nyilvánították várossá a települést.

Illés Anita

Szabadtéri fotókiállítás nyílt a jubileumra

Fotó: Pesti József

A koronavírus-járvány veszélye miatt nem szervezhették meg most a jubileumi programsorozatot, ezért rendhagyó módon emlékeznek. Köztéri molinókkal, kiállítással idézik fel az elmúlt három évtized legfontosabb eseményeit.

A szabadtéri kiállításon régi fényképek mutatják be többek között a várossá avatás pillanatait, Göncz Árpád köztársasági elnök látogatását, a Jász Világtalálkozót, a millenniumi ünnepséget Orbán Viktor miniszterelnökkel és a város napi programokat. A Petőfi Művelődési Ház a közösségi oldalon hívja időutazásra az érdeklődőket.

Szabadtéri fotókiállítás nyílt a jubileumra
Fotó: Pesti József

Ismertették, hogy Mária Terézia 1756-ban mezővárosi rangot adott Jászárokszállásnak, mely 1876-ban elveszítette jász kiváltságait, és a többi jász településsel együtt Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéhez került. A település 1886-ban lemondott városi rangjáról és nagyközségként működött. A városjogot 1991-ben kapta vissza, mellyel új időszámítás kezdődött a település történetében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában