természetbarát kezdeményezés

2021.05.19. 17:25

Saját fát kapnak a gyerekek Mezőtúron

Sokan és sokat vártak rá, végre földbe kerültek az első fák Mezőtúron, melyeket a városban született gyerekek tiszteletére ültetnek. Az elmúlt héten a 2019-ben napvilágot látott gyerkőcök fácskáit ültették el a szülők, nagyszülők. A közösség- és szemléletformáló természetbarát kezdeményezés természetesen a jövőben is folytatódik.

Rimóczi Ágnes

Török Imre és Szekeres Ági örömmel ültettek fát kislányuknak, Lizának

Forrás: Beküldött fotó

– A saját gyermekkoromat idézte fel bennem. A kislányom fáját az Ifjúsági-lakótelepen, a játszótérnél ültettük el, miközben szinte magam előtt láttam az évekkel ezelőtti, gyerekzsivajtól hangos mindennapokat. Bár a játszótér már teljesen megújult, de emlékszem rá, régen milyen volt, ahogy a barátokkal rúgtuk a bőrt, és együtt töltöttük a vidám délutánokat – kezdte egy kis nosztalgiával Török Imre.

A fiatalembernek már ez önmagában pozitív visszajelzés volt a kezdeményezéssel kapcsolatban, az pedig csak még inkább örömtelivé tette a programot, hogy párjával, Ágival kislányuk tiszteletére állíthattak egy emléket.

Török Imre és Szekeres Ági örömmel ültettek fát kislányuknak, Lizának
Fotó: Beküldött fotó

– Most talán még nem értette Liza, hogy mi is történik, de már nagyon várom, hogy elmondhassam neki, és megértse, hogy ez a fácska az övé. Természetesen addig is rendszeresen eljövünk, megnézzük és gondozzuk a fát, ahogy nagyon sok kisgyerekes család teszi velünk együtt – mondta a fiatal édesanya, Szekeres Ági.

Ők, sok családhoz hasonlóan nagyon szívesen és még nagyobb örömmel csatlakoztak a programhoz. Mint megjegyezték: amellett, hogy emlék, remek környezetvédelmi, valamint közösségformáló kezdeményezés a babafaültetés.

– Jó hangulatban telt a faültetés, a hosszú bezártság és elszigetelődés után jó volt találkozni hasonló szemléletű családokkal, végre a gyerekek is együtt játszhattak, a felnőttek pedig beszélgethettek egy kicsit. Minden szempontból építő jellegű ez a program – tette hozzá az édesapa, Imre.

– Örülünk, ha így éreznek a szülők, mert tulajdonképpen ez volt a kezdeményezés célja – hangsúlyozta Szűcs Dániel. Az alpolgármester a program lelkes szervezőjeként kiemelte: az önkormányzat ezzel a faültetéssel szeretné kifejezni a gyerekek iránti örömét és a jövőbe vetett bizalmát. A program célja mindemellett természetesen az, hogy a gyermekeket a környezettudatosságra és gondoskodásra is neveljék.

– Sokat kellett várnunk, így még nagyobb az örömünk, hogy az elmúlt napokban elkezdődött, és a családokkal közösen mintegy nyolcvan facsemetét ültettünk el a város hét helyszínén. Hárs-, nyír- és galagonyafák kerültek földbe. A szervezés során igyekeztünk figyelni arra, hogy mindenki a lakhelyéhez közel ültethesse el a gyermeke, gyermekei fáit, így gyakrabban látogathatják, figyelhetik, hogyan cseperednek a növények – magyarázta az alpolgármester. Szűcs Dániel arról is beszámolt, hogy a program folytatódik.

Folyamatosan értesítik a 2020-ban született gyermekek szüleit, felmérik az igényeket.

– A tavaly született babák fácskáit a tervek szerint ősszel kezdjük ültetni, a már korábbi helyszíneken, de szükség szerint további területeket is fásítunk ily’ módon – fűzte hozzá az alpolgármester.

Több csemete máris áldozatul esett a vandáloknak

„Egymás fáira is odafigyelünk és vigyázunk majd” – így vélekednek a kezdeményezéshez csatlakozó családok. A jelek szerint erre szükség is van, hiszen alig kerültek földbe a facsemeték, néhány közülük máris a vandálok áldozatává vált.

– Döbbenettel fogadtuk, hogy hat fát kitörtek, a közterület-felügyelők is próbálnak nyomokat keresni, a rendőrség szintén vizsgálódik az ügyben. A fákat természetesen az önkormányzat pótolja majd, melyre már felajánlás is érkezett, de ettől még dühösek az emberek. Öröm az ürömben, hogy ez a sajnálatos eset csak még inkább megerősítette a lakosság összetartását, és ösztönzi a jóravaló embereket, hogy tegyenek a városukért – emelte ki Szűcs Dániel alpolgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában