Szekeres László

2021.05.02. 19:55

Vérbeli bakancsos túrázó az új kenderesi falugazdász

Szekeres László személyében új falugazdásza lett a városnak. A törökszentmiklósi kötődésű szakember az ellátandó feladatai mellett a hobbijaiba is bepillantást engedett.

Daróczi Erzsébet

Szekeres László

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Törökszentmiklósiként a helyi Bercsényi Miklós gimnáziumba jártam, és mivel a mezőgazdasági pálya kiskorom óta érdekelt, ezért a mezőtúri mezőgazdasági főiskolán végeztem gazdaság- és vidékfejlesztési agrármérnökként, tájgazdálkodás szakirányon – kezdte Szekeres László.

– Szeretem a természetet, igazi bakancsos túrázónak tartom magam. Amelyik hegycsúcsot négykézláb meg lehet mászni, arra felmegyek. Többször jártam már a Kárpátokban, a Retyezát hegység a szívem csücske. Sosem a „csúcstámadás” a célom, hanem hogy kint lehessek a jó levegőn.

Szekeres László
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Úgy tudom, már egészen fiatalon külföldi munkatapasztalatokat is szerzett.

– Igen, egy ideig Nagy-Britanniában éltem, majd amikor hazajöttem, Törökszentmiklóson, egy családi vállalkozásban dolgoztam. Ezután szakmai levegőváltozásra volt szükségem, és teljesen véletlenül hallottam, hogy a Jászságban falugazdászt keresnek. Megpályáztam, így tértem vissza a szakmába. Az ott eltöltött két és fél évet követően, egy hónapja kerültem át Kenderesre.

– Hogyan tudják felvenni önnel a kapcsolatot a gazdák?

– Szerdán és csütörtökön a kenderesi művelődési házban, hétfőnként pedig a karcagi falugazdász irodában érnek el. A területalapú támogatások tavalyi kérelmei alapján 120–125 érintett gazdálkodó van Kenderesen. Az elmúlt hetek benyomásai alapján úgy érzem, elfogadtak a gazdák, és a legtöbbször tudják, milyen támogatási lehetőségeik vannak, legfeljebb a határidőkre kell emlékeztetnem őket.

– Mindezek mellett méhészkedik is. Milyen évre számít?

– Jó tíz éve fogtam bele, 30–40 családos állományom van. Mérleget még nem vittem ki a kaptárak alá, de úgy látom, az erősebb családoknál csillog a friss nektár. A repce jónak ígérkezik, de sajnos akác nem lesz túl sok a környéken. Mivel a napraforgó vetése elhúzódik – ezzel együtt a virágzás is –, ezért elképzelhető, hogy a sokévi átlagnak megfelelő, vagy annál jobb lesz a méztermés.

– Mi tudja igazán kikapcsolni?

– Szeretem a történelmet, sok könyvet elolvasok a témában. Most éppen a bronzkorba vagyok belemerülve. Emellett podcasteket hallgatok, illetve netes előadásokat nézek. Természetesen a szüleimhez is rendszeresen átjárok Törökszentmiklósra, és a húgaimmal is jó a kapcsolatom. Egyikük a Máltai Szeretetszolgálatnál, másikuk a pénzügyi szektorban dolgozik – árulta el Kenderes új falugazdásza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában