Galériával

2021.06.21. 15:30

Átadták a restaurált Mária Immaculata szobrot Jászjákóhalmán

A felújított Mária Immaculata-oszlop átadásának alkalmából június 19-én ünnepséget tartottak a római katolikus templomban, ahol Ivancsó István plébános köszöntötte a résztvevőket. Terjéki Tünde polgármester beszédében a redemptio jelentőségét idézte fel.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

Elmondta, hogy a településen a legtöbb földet váltó redemptus Guczonay Ferenc volt, aki 1761-ban állíttatta a Mária Immaculata-oszlopot. 1890-ben és 1932-ben felújították, majd az 1980-as években egy vihar ledöntötte a magasoszlopról. Romjait a honismereti szakkör mentette meg. 1999-ben visszaállították, de a közelmúltban újra életveszélyessé vált. Önkormányzati és pályázati forrásból, összesen közel 12 millió forintból restaurálták.

Az eseményen Pócs János országgyűlési képviselő szólt az egyházfejlesztési pályázatokról és a keresztény hit megtartó erejéről is. Közreműködött Rendes Ágnes énekművész és Sárosi Dániel orgonaművész. A munkálat részleteit Egri Hunor kőszobrász, restaurátor ismertette, majd az ünnepség végén Ivancsó István megszentelte az emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában