Szolnok

2021.06.03. 17:25

Bárki kipróbálhatja majd a százéves kézi hajtányt

A tervek szerint az idei Múzeumok Éjszakáján már a Szolnoki Vasúti Almárium kiállításának része lesz egy közel százesztendős vasúti kézi hajtány is. A különleges eszközt a kö­zelmúltban úgy újították fel, hogy az érdeklődők a későbbiekben akár ki is próbálhatják azt működés közben.

Mészáros Géza

Kondor Balázs a Szolnoki Vasúti Almárium megálmodója és gondozója (elöl) és mögötte barátja, Piller Balázs, akitől magángyűjteménye legújabb kiállítási darabját kapta ajándékba

Forrás: Beküldött fotó

Kondor Balázsnak a szolnoki vasútállomás földszintjén és az emeleti részén 2016 óta berendezett, páratlanul gazdag hazai vasúttörténeti magángyűjteménye nemzetközi mércével is kuriózumnak számít. A Magyar Államvasutak budapesti területi forgalmi osztályvezetője gyermekkora óta vonzódik a vasúthoz. Érdeklődési köre, majd hobbija idővel a hivatásává vált. Magángyűjteményének szakmai nívója ezáltal (is) megkérdőjelezhetetlen. A pályaudvari kis múzeum nemrég egy közel százéves vasúti kézi hajtánnyal gazdagodott.

– Nem kívánom a babérokat learatni. A hajtány nem az én tulajdonom volt, azt a közelmúltban ajándékba kaptam a barátomtól – mesélte az új kiállítási darab történetét Kondor Balázs.

– Piller Balázs gyermekkori jó barátom. Nem csupán keresztnévrokonom, vagyis „druszám”, de együtt koptattuk a padot hat évig a szombathelyi Savaria Vasútforgalmi Szakközépiskolában, ahol vasútüzemvitelt tanultunk, valamint három évig a győri Széchenyi Egyetemen, ahol magasabb szintre helyeztük tudásunkat közlekedésmérnöki képzés keretében. Ő jelenleg a MÁV Zrt. vezérigazgatóságán dolgozik forgalmi szakértőként. Tőle kaptam a felújított hajtányt, melyet a Szolnoki Vasúti Almáriumban helyezünk el – mondja Kondor Balázs, aki a jármű régmúltját is felemlíti.

– Piller Balázs barátom a Győr-Moson-Sopron megyei Szany községben, egy idős, hajdanán vasúti pályafenntartó munkásként dolgozó bácsitól vette meg ezt az öreg szerkezetet. Ez a háromkerekű, kézzel működtetett hajtány a maga nemében kuriózum. Faküllős kerekeit elcsodálva, illetve egyéb eredeti alkatrészeit vizsgálgatva állapítottuk meg róla, hogy körülbelül százéves lehet. Piller Balázs volt tehát az, aki megvette, a saját költségén és befektetett munkaóráival felújította, és nekem ajándékozta. Én csupán mindenki számára, akit vonz a vasúttörténet, láthatóvá, a későbbiekben kipróbálhatóvá is teszem – foglalja össze Kondor Balázs.

Kondor Balázs a Szolnoki Vasúti Almárium megálmodója és gondozója (elöl) és mögötte barátja, Piller Balázs, akitől magángyűjteménye legújabb kiállítási darabját kapta ajándékba
Fotó: Beküldött fotó

A százesztendős hajtány a június 26-i Múzeumok éjszakáján a Vasúti Almárium egyik új és különleges kiállítási darabja lesz. A tervek szerint a későbbiekben egy saját, néhány méteres sínpályára helyezik, melyen a látogatók ki is próbálhatják a százéves kézi hajtányt.

Ha jött a vonat, lekapták a sínről

A forgalmi osztályvezető a különleges sínjármű rendszerbe állításáról is beszélt. Elmondta, hogy a kézi hajtányok egyidősek a magyar vasúttörténettel, azaz idén százhetvenöt éve, hogy munkába álltak. Attól függ, hogy hány személyesre alakították ki, a pályamestereket szállította, vízszintes vonalon közel tizenöt-huszonöt kilométer/órás sebességgel.

Az ő feladatuk volt a sínpályák állapotának vizsgálata. A pályamesterek a kijelölt időszakban ellenőrizhették a sínpárokat, és amikor a menetrend szerint a vonatok a pályán haladtak, a kézzel „pumpált”, könnyű súlyú hajtányt egyszerűen leemelték a sínről. Majd amikor a szerelvények elhaladtak, a kocsit visszahelyezték a pályára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában