ALATTYÁN

2021.06.28. 11:25

El sem követett vétségért kapott fizetési felszólítást Papp Károly

Különös történettel kereste meg szerkesztőségünket alattyáni olvasónk. Papp Károly levelet kapott egy osztrák hatóságtól, amelyben arról értesítették, hogy közlekedési kihágást követett el Ausztriában. A szabálysértésért pedig pénzbüntetésre kötelezték. A nyugdíjas megdöbbenéssel fogadta a fizetési felszólítást, mert elmondása szerint nem járt Ausztriában…

Illés Anita

Az alattyáni Papp Károly megdöbbenéssel olvasta a külföldről érkezett levelet, amelyben arról értesítették, hogy pénzbüntetést kapott. Elmondása szerint ugyanis ő nem járt Ausztriában, így jogtalannak érzi a követelést

Fotó: Pesti József

Papp Károly tavaly október végén furcsa borítékot talált a postaládájában. Ám az igazi meglepetés akkor érte, amikor felbontotta azt és elolvasta a benne található levelet.

– Tátva maradt a szám, amikor kezembe vettem és olvasni kezdtem az osztrák hatóságtól érkezett iratot – kezdte Károly. – Arról értesítettek, hogy 2020. augusztus 6-án 17 órakor az ausztriai Murauban a tulajdonomban lévő járművel közlekedési kihágást követtem el. Eszerint 69 km/óra sebességgel túlléptem a megengedett 50 km/óra sebességet. Az egésznek az az érdekessége, hogy egyáltalán nem jártam Ausztriában – mondta.

– Azt is közölték, hogy amennyiben nem én vezettem a gépkocsit, akkor adjam meg annak a személynek az adatait, aki a járművet vezette. Igen ám, de nem adtam kölcsön a járműt senkinek. Felszólítottak, hogy a szabálysértésért fizessek be ötven euró büntetést. Mivel gyorshajtást igazoló fényképet nem küldtek, a levélen nem volt hivatalos pecsét és az is biztos, hogy nem jártam Murauban, ezért először azt gondoltam, ez valami csalás lehet. Nagyon érdekes, hogy a nevem, lakcímem és gépkocsim rendszáma egyezett a levélben leírtakkal.

Az alattyáni Papp Károly megdöbbenéssel olvasta a külföldről érkezett levelet, amelyben arról értesítették, hogy pénzbüntetést kapott. Elmondása szerint ugyanis ő nem járt Ausztriában, így jogtalannak érzi a követelést
Fotó: Pesti József

Nem hagyott nyugodni a dolog, ezért bementem a Jászberényi Rendőrkapitányságra, ahol azt mondták, hogy nem kell ezzel foglalkozni… – részletezte az alattyáni nyugdíjas, aki így is tett, félretette a levelet.

Már-már el is felejtette az egészet, amikor idén újabb értesítést kapott. Ebben hivatkoznak az első levélre, és már 65 euró büntetés megfizetésére szólították fel. Tájékoztatták arról is, hogy amennyiben nem tesz eleget a fizetési felszólításnak, a pénzösszeget behajtással szedik be vagy a büntetés behajthatatlansága esetén végrehajtják a szabadságvesztés pótbüntetést. Azt is közölték, hogy a bíróságnál lefolytatandó végrehajtási eljárás esetén tetemes többletköltségek keletkeznek, melyek szintén Károlyt terhelik.

– Egyik döbbenetből a másikba estem. Elmeséltem a történetet az egyik barátomnak, aki azt mondta, hogy nyugodjak meg, az unokája is kapott ilyen levelet Németországból, nem kell vele foglalkozni. Igazából ez sem vigasztalt. Rengeteg álmatlan éjszakám van azóta. Miért kellene nekem olyan szabálysértésért bírságot befizetni, amit el sem követtem? – tette fel a kérdést.

– Továbbra sem nyugodhatok meg, hiszen május 28-án újabb levél érkezett. Ezúttal már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóságától. Ebben arról tájékoztattak, hogy közlekedési pénzbírság nemzetközi megállapodás alapján jogcímen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság megkeresésére közel huszonnégyezer forint tartozást fizessek be a kiküldött csekken. Teljesen jogtalannak érzem, hogy bizonyítékok nélkül akarnak tartozást behajtani rajtam azért, amit el sem követtem – mondta Papp Károly, akinek rengeteget bosszúságot, utánajárást okozott már ez az ügy, és nem látja, hogy mikor kerül pont a végére...

Jogorvoslati kérelmet nyújthat be

Papp Károly esetével kapcsolatban megkerestük a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságot. Arra voltunk kíváncsiak, találkoztak-e hasonló üggyel, és mit tehet az állampolgár ebben a helyzetben?

– Amennyiben a magyarországi lakóhellyel rendelkező gépjármű-tulajdonos, illetve üzembentartó más uniós tagállamból közlekedési szabálysértés elkövetése miatt kiszabott bírságról kap tájékoztatást és a döntéssel nem ért egyet (nem járt az adott országban vagy már eladta a gépjárművet) indokolt, hogy a rendelkezésre álló határidőn belül nyújtson be írásban jogorvoslati kérelmet a bírságot kiszabó külföldi hatósághoz. Ehhez csatolja az esetleges bizonyítékokat, például a tulajdonában lévő gépjárműről készült fotót is – tájékoztatott Sipos Andrásné rendőr alezredes, sajtóreferens.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában