Járványhelyzet

2021.06.21. 06:58

Előjegyzés után fogadják pácienseiket a háziorvosok a Jászkunságban

Bár lassan véget ér a koronavírus-járvány harmadik hulláma, a háziorvosi rendelőkben továbbra is óvatosan fogadják a pácienseket, a vírus ugyanis nem tűnt el véglegesen az országból. Betegség esetén még mindig telefonon kell először egyeztetni, majd az orvos megítélése alapján lehet felkeresni a rendelőket.

Molnár-Révész Erika

Dr. Hoksári László szolnoki háziorvos és Sasi Tímea ápolónő a Jubileum téri orvosi rendelőben.

Fotó: Mészáros János

– Egyre több pácienst jegyzünk elő. A Covid-gyanús esetek szerencsére már nagyon ritkák, viszont megnőtt azoknak a száma, akik például a jogosítvány meghosszabbítása miatt keresnek fel bennünket – számolt be a rendelőjében jelenleg tapasztaltakról dr. Hoksári László.

A szolnoki háziorvos hangsúlyozta: mindenképpen telefonálni kell, mielőtt a beteg megjelenik a rendelőben, ugyanis még mindig csak időpontra tudják fogadni a pácienseket.

– Rengetegen telefonálnak, egyre többen jönnek, és vannak még olyanok is, akiknek a második adag vakcinát a napokban adjuk be – felelte arra a kérdésre, hogy a lecsengőben lévő harmadik hullám miatt csökkent-e a rendelő leterheltsége.

Az ezerhatszáz lakosú Tiszatenyőnek tizenkét esztendeje nincs állandó háziorvosa, az ellátást helyettesítéssel oldják meg. A felnőtt háziorvos mindennap két óra hosszában, míg a gyermekorvos heti két alkalommal, szintén kétórás időintervallumban rendel a településen.

Telefonálni kell, mielőtt a beteg bejönne a rendelőbe – hangsúlyozta dr. Hoksári László
Fotó: Mészáros János

– Még mindig telefonon keresztül zajlik a gyógyszerfelírás és a betegek ellátása. Ha a doktornő úgy ítéli meg, behívja a rendelőbe, és megvizsgálja a pácienst. A betegek száma változó, hiszen még zajlik a második oltás beadása is, de húsz-harminc, esetleg negyven beteget mindennap ellátunk. Mivel már kontrollvizsgálatokra is lehet járni a szakrendelőkbe és a laborokba, így az ezzel kapcsolatos ügyintézések száma is emelkedett – tájékoztatta hírportálunkat Kozák Mária háziorvosi asszisztens.

Nem véletlen az óvatosság. Bár a fertőzöttek száma jelentősen csökkent, a vírus és annak mutánsai még mindig jelen vannak az országban. Ezért a kormány decemberig meghosszabbította a járványügyi készültséget.

Továbbra is fontos odafigyelni a koronavírus tüneteire, melyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, vagy akár légszomj. Emellett az új koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, mely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsoroltakat észleli magán, maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Amennyiben a háziorvos szerint felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak, nehézlégzés, tüdőgyulladás alakul ki, akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről – írja a kormányzati tájékoztató oldal.

Hozzáteszik: minden koronavírus-gyanús esetnél végeznek koronavírust kimutató PCR-tesztet. Ezt a háziorvos, a járványügy vagy a kórház rendeli meg, és teljesen ingyenes. Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki saját maga dönt úgy, hogy szeretné magát leteszteltetni.

Az átoltottság a kulcs a további járványhullámok elkerüléséhez

Kellő mennyiségű vakcina áll rendelkezésre hazánkban ahhoz, hogy aki szeretné, beoltassa magát. Az átoltottságnak ugyanis nagy szerepe van abban, hogy az ország elkerülje az esetleges negyedik, vagy a további, erőteljesebb járványhullámokat. A lehetőség nyitva áll, továbbra is lehet regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten keresztül is foglalhatnak időpontot oltásra a www.eeszt.gov.hu weboldalon. Hazánkban jelenleg hatféle vakcina közül lehet választani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában