megoldás

2021.06.28. 06:55

Körforgalommal váltják ki a veszélyes kereszteződést Fegyverneken

Több évtizedes probléma oldódhat meg hamarosan Fegyverneken. A négyes főút és a város felé vezető bekötőút kereszteződésében szinte állandóak a balesetek, sok a halálos kimenetelű is. Többévnyi utánajárás, egyeztetés és lobbi után végre rendeződik a helyzet, a kereszteződés helyére ugyanis körforgalmat építenek. Az építési engedélyt a napokban adta meg a kormányhivatal illetékes osztálya.

Molnár-Révész Erika

Óriási a forgalom a négyes főút és a Fegyvernekre vezető bekötőút kereszteződésében, az elmúlt esztendőkben már több halálos baleset is történt itt – mutatja a helyszínt Tatár László, a település polgármestere

Fotó: Nagy Balázs

– Ez egy olyan veszélyes pontja a négyes főútnak, amely már régóta indokolja a beavatkozást. Ilyen kereszteződésből kevés maradt a négyesen, talán kettőt vagy hármat nem váltottak még ki körforgalommal – mutatta a Fegyvernek melletti csomópontot Tatár László polgármester.

A forgalom óriási. A kereszteződés ugyanis több település, Örményes, Karcag, Szolnok és Kunhegyes irányába vezeti a forgalmat, és a benzinkúthoz is itt lehet lekanyarodni. Ráadásul a nyári időszakban a mezőgazdasági járművek is gyakran használják. Előfordul, hogy öt-tíz percig is várnia kell az autósnak ahhoz, hogy rá tudjon hajtani az önmagában is veszélyes négyes főútra.

A csomópontnak nem véletlenül adták a „halálkereszteződés” nevet.

Az önkormányzat évek óta dolgozik a megoldáson. Korábban a közútkezelő, a rendőrség és a megyei közgyűlés támogatásával tervet készített, hogyan lehetne megszüntetni a veszélyes állapotot. Bár a lámpás kereszteződésnél drágábbnak bizonyult, bebizonyosodott, hogy csak a körforgalom építése biztosít hatékony megoldást. Az önkormányzat ezért önköltségből elkészítette a terveket, melyet tavaly ősszel a kormány elfogadott, és egy határozatban támogatásáról biztosította a körforgalom megépítését.

Következett a csomópont műszaki terveinek elkészítése, majd a több szereplő bevonásával végzett engedélyeztetési eljárás, melyet a napokban fogadott el a kormányhivatal illetékes osztálya.

Óriási a forgalom a négyes főút és a Fegyvernekre vezető bekötőút kereszteződésében, az elmúlt esztendőkben már több halálos baleset is történt itt – mutatja a helyszínt Tatár László, a település polgármestere
Fotó: Nagy Balázs

– Megint egy lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz. Elkészült az engedélyes terv, a következő lépés az lesz, hogy elindítják a közbeszerzési eljárást. A körforgalom az eredeti nyomvonalon, a kereszteződés helyére épül majd. Egy néhány négyzetméternyi önkormányzati területet kell majd ehhez felhasználni, mégpedig az emlékparkunkból. Ez szükséges ahhoz, hogy a megfelelő sávszélességet ki tudják alakítani – mondta Tatár László.

A polgármester reményei szerint ősszel már megkezdődhet a körforgalom kivitelezése, jövő év közepéig, legrosszabb esetben év végéig pedig elkészülhet.

Már tavaly év végén áthelyezték a buszfordulót

Korábban a helyközi járatok buszmegállói is a négyes főút mentén álltak. Nagyon sok fegyverneki gyermek iskolába, a felnőttek pedig munkába járnak a környékbeli településekre. Ahhoz azonban, hogy elérjék a járatukat, előbb át kellett kelniük a veszélyes négyesen. Ez a probléma azóta megoldódott, tavaly decemberben adták át az utazóközönségnek a belterületre áthelyezett buszfordulót pavilonokkal, gyalogátkelőhellyel és megfelelő világítással. Kétirányú forgalommal működik, így a hosszabb, csuklós buszok is meg tudnak fordulni a területén. A buszmegálló mellé azóta játszótér is épült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában