Tárlat

2021.06.17. 07:00

Különleges kerámiagyűjteményből nyílt időszaki kiállítás Kunszenten

A járvány miatt több mint fél évet kellett várni a kiállítás megnyitójára.

P. Pusztai Nóra

Dr. Latorcai Csaba államtitkár (jobbra) közbenjárásával bővülhetett a Bozsik-gyűjtemény

Forrás: Beküldött fotó

A művelődési központ intézményeként működő helytörténeti múzeum már évtizedek óta gyűjti a város és térségének kézműves alkotásait. Állandó tárlatuk egyik büszkesége Bozsik Kálmán kunszentmártoni fazekasmester műhelye, amely további tárgyakkal bővült.

– Dr. Barna Gábor helyi néprajzkutató jóvoltából 2018-ban szereztünk tudomást arról, hogy Bálint Mihály műgyűjtő eladná egyedülálló, 221 darabos Bozsik-gyűjteményét. Múzeumunk saját forrásból nem tudta megvásárolni, de dr. Latorcai Csaba államtitkár közbenjárásával az Emberi Erőforrások Minisztériuma a teljes, közel ötmillió forintos összeget rendelkezésünkre bocsátotta – tudtuk meg dr. Pusztai Gabriellától, a művelődési központ igazgatójától.

A járvány miatt több mint fél évet kellett várni A korong virágai című kiállítás megnyitójára, melyet szerdán tartottak a helytörténeti múzeumban, ahol dr. Latorcai Csaba is ünnepi beszédet mondott.

Dr. Latorcai Csaba államtitkár (jobbra) közbenjárásával bővülhetett a Bozsik-gyűjtemény
Fotó: Beküldött fotó

Az intézmény szakemberei elkészítették a tárlat virtuális változatát is, ami a Bozsik-kincs oktatásba integrálásához nyújt segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában