Lombhullató

2021.06.20. 19:55

Meseszép tölgyfával nevezett Martfű az országos versenyre

Idén az ország különböző pontjairól huszonnyolc jelölés érkezett az Év Fája versenyre. Az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije tizenegyet juttatott a döntőbe, köztük a martfűi „Mesefát” is. Az ötvenes évek végén ültetett kocsányos tölgy nemcsak csodálatos lombkoronával ékeskedik, de különleges ágrendszere miatt a gyerekek körében is kedvelt .

P. Pusztai Nóra

Vinczéné Balogh Magdolna, a Martfűi Városszépítő Egyesület elnöke megmutatta a különleges Mesefát

Fotó: Nagy Balázs

Ebben az esztendőben már tizenkettedik alkalommal hirdették meg az Év fája versenyt. A vetélkedő célja, hogy a helyi közösség életében különleges szerepet betöltő ritkaságokra hívják fel a figyelmet.

– Évről évre figyeltem a felhívást, de a miénk alatt nem állt Kossuth Lajos, nem bújt el benne Rózsa Sándor. A mostani kiírásban az volt, hogy nem számít, ha nincs történet, a fa legyen szép. Gondoltam, hogy itt az idő – mesélte a nevezés körülményeit Vinczéné Balogh Magdolna, a Martfűi Városszépítő Egyesület elnöke.

Vinczéné Balogh Magdolna, a Martfűi Városszépítő Egyesület elnöke megmutatta a különleges Mesefát
Fotó: Nagy Balázs

Még év elején a közösségi oldalt hívták segítségül, akkor számtalan pozitív, támogató hozzászólás érkezett a felvetődött kezdeményezésre, így belevágtak. A hatvanas években ültetett kocsányos tölgy ugyanis nem szokványos ágrendszerrel rendelkezik, szinte teljes mértékben hiányzik a törzse is.

– A pályázat benyújtásakor alapadatokat kellett megadni, például a törzs átmérőjét 1,2 méter magasan. Ment is a gondolkodás, hogyan lehet ezt megoldani, hiszen a mi „Mesefánk” olyan magasságban már elágazik, végül egy speciális műszerrel sikerült megmérni a kért paramétereket – magyarázta.

Asztalosné Kocsis Enikő, a Martfű Városi Művelődési Központ vezetőjének leírása végül elnyerte a szakmai zsűri tetszését, és így a különleges növény bekerült a tizenegy fős döntő mezőnyébe.

– A művelődési központ építésével egy időben, az ötvenes évek végén elkezdődött az intézményt körülvevő parkok kialakítása is. Az őshonos fák mellett különleges és egyedi növényeket, bokorcsoportokat, rózsaágyásokat, díszkerteket terveztek. Ide álmodta meg Bilicz József kertész a mi „Mesefánkat” is – áll az összefoglalóban.

A martfűi kertésznek növényháza volt, ahol virágpalántákat, facsemetéket, cserjéket nevelt. Közel hatvan éve egy szem makk földbe kerülésével kezdődött a lombhullató története. Az ültetésben az iskolások is részt vettek.

– A Bata-lakótelep a parkkal együtt egyedi építészetével és különleges zöldövezetével igazi büszkesége ma is városunknak. Még 1999-ben az Európai Örökség részévé választották.

Az évek múltával az apró csemete monumentális fává nőtt, hosszú, kígyószerű ágai és szép, kedves formája miatt a gyerekek kedvenc játszóhelye lett, hozzá járnak „kirándulni” a bölcsődések, óvodások, alóla gyűjtenek makkot a kreatív foglalkozásaikhoz. A nagyobbak szeretnek rajta mászni, ücsörögni. A fiatalok is szívesen beszélgetnek órákon át a fa körül.

– Az évek alatt igazi közösségi tér lett. Olyan nevezetessége Martfűnek, amit mindenki szeret megmászni, ahol helyiek és kirándulók fotózkodnak, amit 2015-ben a Települési Értéktár Bizottság Helyi értékké nyilvánított – hangsúlyozta a leírásban Asztalosné Kocsis Enikő.

A lombhullatóra online lehet szavazni egészen októberig, a legtöbb voksot összegyűjtő képviselheti országunkat az Európa fája versenyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában