Mezőgazdasági körkép

2021.07.02. 11:25

Javában aratják már az árpát a Jászkunságban is

Megkezdődött az őszi árpa aratása megyénkben, a növény teljes érésben van. Az időjárás kedvez a betakarítási munkálatoknak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezete szerint jó – közepes termés várható. Vannak gazdálkodók, akik már végeztek is az aratással. Egy-két héten belül a búza is beérik.

Kovács Berta

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Megyénkben összesen 31 987 hektár őszi árpát vetettek, a földeken javában végzik a betakarítást, tájékoztatta lapunkat Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnöke.

– A többi növény esetében is egy-két héten belül kezdődnek a munkálatok. Az őszi búza a viaszos teljes érés határán van, betakarítása is indulhat egy-két héten belül, az aratás kezdete azonban nagyban függ az időjárástól.

– Előreláthatólag jó – közepes termés várható, a minőségére még nem lehet nagy biztonsággal következtetni, ez utóbbi technológia és fajta függvénye is.

– Míg áprilist és májust is a szokottnál hűvösebb időjárás jellemezte, júniusban megérkezett a meleg és vele az aszály. A növényeknek nagy szükségük lenne már egy kiadós esőre – mutatott rá Hubai Imre Csaba.

Massay Gábor családi gazdálkodó már be is takarította őszi árpáját a Szajolnál húzódó földjéről. Mint mondta, a környék árpatábláinak aratása is 80-90 százalékban megtörtént.

– Abszolút jó a termés, jobb, mint amire a kedvezőtlen időjárás alapján számítottam – vallotta meg a gazda.

– De az összes többi kapásnövény szenved az aszálytól. Óriási a csapadékhiány. A kukorica és a napraforgó is kezd elszáradni. A kukorica pipál, de a korábbii vetésűek még tartják magukat. A napraforgó is szépen kikelt, de már átlátni a sorok között. Felénk még nem kezdett virágozni, kell még hozzá egy hét. A szárazság, a légköri aszály és a hőség nem tesz jót a fejlődésüknek.

Kun Tamás Rákóczifalvánál viszont még javában aratja az őszi árpát.

– Úgy egy hete kezdtük a betakarítást, és kellemes meglepetés ért, mert a vártnál jobb lett a termés, hektáronként 7-8 tonna – árulta el Tamás.

– A nagy hőhullám nem károsította, mivel a hőség beköszöntekor már teljes érésben volt. Viszont a búzára valamint a napraforgótermésre kihatással lesz, megszorul a szem, így kicsit rosszabb eredményre lehet számítani. A búzát körülbelül egy hét múlva lehet aratni, sajnos pont egyszerre érik a repcével a nagy meleg miatt. A hőhullám a kukoricára sem hiányzott, ha rövid időn belül nem lesz csapadék, akár tönkre is mehet. A talajban van ugyan valamennyi nedvesség, de negyven fok körüli hőmérsékletet a kukorica nem viseli el. A napraforgó jelenleg csillagbimbós állapotban van, nem vetettük korán, mivel sokáig hideg volt a talaj, így még nem virágzik.

A hőség és az aszály miatt kényszerérésben van a napraforgó – mutatta Massay Gábor
Fotó: Nagy Balázs

Tiszasüly térségében is az aszállyal küzdenek a gazdálkodók.

– Tragikus már a csapadékhiány – nyilatkozta Fekete József, a Tiszasülyi Gazdakör elnöke.

– Az utóbbi időben legfeljebb egy-két milliméter eső hullik, a szél pedig mindig fúj. Az árpát már elkezdtük aratni, de van, ahol még zöld, így leálltunk, de jövő hétre be fog érni. Ahol a télen nem volt belvizes a terület, ott jó a termés, ahol telítődött a talaj, ott csapnivaló. A búza, mondhatni, nem érik, hanem „sül”, egyes helyeken mély, tíz centi széles repedések láthatók a táblákban. A kukoricák szenvednek, bár ahol már harmadjára öntöztem, ott viszonylag szépek. De ahol nem öntözték és a talaj is rossz minőségű, csövet sem fog mindenütt hozni. A napraforgó javában virágzik, sárgák a táblák, de nagy reményeink elszálltak, örülünk, ha közepes termés lesz. A repce is gyenge, amilyen szép volt ősszel, most olyan csúnya. A kapások tekintetében az utóbbi évek egyik legrosszabbikának ígérkezik az idei – adott helyzetképet Fekete József.

A kukoricára és a napraforgóra sem jó a hőség

Megyénkben 54 622 hektáron nevelnek kukoricát, a napraforgó vetésterülete pedig 100 993 hektár. Az aszályos időjárás azonban nem tesz jót e két növénykultúrának sem.

– A napraforgó a kánikula miatt már 60 százalékban virágzásnak indult. Sajnos a növény habitusa nem megfelelő, és így a nagy meleg miatt kényszer virágzásban van. Fejlettségi állapota az 5-7 leveles állapottól a csillagbimbón át a virágzásig megfigyelhető – tudatta Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnöke.

– Próbavágások történtek az őszi káposztarepcében. A repce deszikkálása (állományszárítása) megkezdődött, a használt szertől függ a növény betakarításának ideje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában