JÁSZBERÉNY

2021.07.08. 16:55

Közel egymilliárdos többletforrás elosztásáról döntöttek

Egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület a költségvetés módosítását Jászberényben.

Illés Anita

Nyolc hónap kényszerszünet után szerdán újra ülésezett a város képviselő-testülete. A napirendi pontok tárgyalása előtt egyperces néma csenddel adóztak a közelmúltban elhunyt Szabóné Gara Irén egykori önkormányzati képviselő, környezetvédelmi tanácsnok emléke előtt.

A tanácskozás elején jelen volt Pócs János országgyűlési képviselő is, akihez kérdéseket, javaslatokat intézhettek a testület tagjai. Budai Lóránt polgármester három sürgősségi indítványt terjesztett a grémium elé, amelyeket egyhangúlag elfogadtak. A két ülés között történt eseményekről szóló tájékoztatóhoz kapcsolódva Tamás Zoltán megfogalmazta a Fidesz-frakció véleményét. Elmondta, hogy 167 esetben értettek egyet a városvezetés elmúlt nyolc hónapban hozott döntéseivel, 15 esetben volt ellenvéleményük.

Tiltakoztak az adórendelet módosítása ellen, a vitás ügyek között felidézte egyebek mellett a Malom-projektet. Bírálták az alultervezett, kivérteztetett költségvetést. Véleményük szerint a városvezetés félrevezette a lakosságot, amikor azt hangoztatták, hogy soha nem látott nehéz helyzetben van Jászberény és bankszámlát nyitottak a városért. Mindezekre a polgármester érdemben nem válaszolt, azonban megköszönte a Fidesz-frakció támogatását a döntésekben.

Elhangozott, hogy a szigorú, takarékos büdzsét a városvezetés a pandémiás helyzet bizonytalanságaira, az előző év tapasztalataira és a cégektől kapott előzetes információkra alapozva tervezte meg. A testületi ülés előterjesztései közül legfontosabb volt a város költségvetésének módosítása, hiszen a tervezettnél 950 millió forinttal több iparűzési adót fizettek be a vállalkozók a város kasszájába. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy több forrást kapjanak a civil szervezetek és a városi intézmények, valamint több pénz jut fejlesztésekre, üzemeltetésre is.

A pályázati úton megvalósítandó feladatokra fejlesztési tartalékot különítettek el. Az előterjesztéshez Szatmári Anikó (Fidesz) és Dobrán Gyula (Mi Hazánk) nyújtott be módosító indítványt, a polgármester mindkét javaslatot befogadta. Végül a képviselő-testület egyhangúlag döntött a plusz bevételi forrás elosztásáról.

A tanácskozáson elfogadták a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. és a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény 2020-ban végzett tevékenységéről szóló beszámolóját. Jóváhagyták a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárításában résztvevő intézményvezetők pótszabadságát is. Ezenfelül a képviselők döntöttek többek között a Magyar utcában található építési telek ingatlanok értékesítéséről és vételáráról, két önkormányzati tulajdonban lévő gépjármű értékesítéséről. A testület támogatta a „Külterületi helyi közutak fejlesztését a Neszűrben” című pályázat benyújtását a Vidékfejlesztési Programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában