jászkunság

2021.07.07. 11:56

Közel ezren vizsgáztak a Szolnoki Szakképzési Centrum tagiskoláiban

A Szolnoki Szakképzési Centrum (SZSZC) tizenegy tagintézményében – melyből nyolc szolnoki, egy-egy pedig martfűi, újszászi és jászberényi – csaknem ezren szakmai vizsgáztak a májusi-júniusi időszakban – tudtuk meg Kalmár Andrea főigazgatótól.

Köllő Judit

Forrás: Illusztrációfotó/ Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az előző tanév tapasztalataival felvértezve készültek az online oktatásra, illetve kezdték meg a 2020–2021-es tanévet. A centrum szakmai munkacsoportja tavaly nyáron kidolgozta azokat az alapelveket, melyek mentén haladtak.

– Mind a tanulóink, mind pedig az oktatóink számára megszerveztünk egy olyan belső képzést, melynek középpontjában a digitális kompetenciák fejlesztése állt – hangsúlyozta a főigazgató.

– 2020. november 11-én ugyan a szakképzésben is átálltunk az online oktatásra, azonban a szakmai tantárgyak gyakorlati jellegű foglalkozásai továbbra is jelenléti órák keretében zajlottak. A kis létszámú csoportfoglalkozások elősegítették a tanulók szakmai vizsgára történő felkészítését, akik az elméletben megtanultakat a gyakorlatban tökéletesíthették. A szakmai vizsgára való felkészítés sikerét a vizsgaeredmények kiválóan tükrözik.

A vizsgázók hozzávetőleg kilencven százaléka szakmai bizonyítvánnyal a kezében hagyhatta el alma materét.

– Örömteli, hogy számos szakma, ­illetve szakképesítés esetén az átlageredmény 4,5 felett alakult, így például az autószerelők, gyógyszertári asszisztensek, automatikai technikusok, bőrdíszművesek, villanyszerelők, eladók, szakácsok, pékek vagy informatikai rendszer-üzemeltetők esetében. Halasztási kérelmet egyik tagintézményünkben sem adtak be – magyarázta Kalmár Andrea.

A Szolnoki ­Szakképzési Centrum képzési ­palettája meglehetősen sokszínű, mely magában foglalja a műszaki és szolgáltatási területet egyaránt.

– Valamennyi általunk oktatott szakképesítés nélkülözhetetlen, így azt gondolom, hogy mindegyik egyformán népszerű – vélekedett a főigazgató.

– Az idei vizsgaidőszakban több mint hetven (!) szakmában, szakképesítésben szerveztünk vizsgákat. Büszkék vagyunk rá, hogy több mint negyvenen szereztek gépgyártás-technológiai technikusi bizonyítványt, csaknem negyvenen pedig informatikai rendszer-üzemeltető szakképesítést. Mintegy nyolcvan vizsgázó a vendéglátás területén bizonyított, akikből szakácsok, valamint cukrászok lettek. Ugyanakkor a hegesztők is szép számban tettek sikeres vizsgát. Természetesen a szépészet területe sem maradt ki, hiszen egy teljes osztálynyi fodrász ért el jó eredményt, továbbá az egészségügyi ágazatban szintén nagy létszámban szereztek bizonyítványt – részletezte Kalmár Andrea, az SZSZC főigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában