SZOLNOK

2021.07.15. 11:20

Madárodúkat és denevérházakat helyeztek ki a Campus területén

Negyven darab madárodút, tíz darab denevérházat helyeztek ki.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Nagy Balázs

Madárodúkat és denevérházakat helyeztek ki a Tiszaligetben, ezzel is segítve a csodás környezet gazdag állatvilágának mindennapjait. A cél érdekében örömmel csatlakozott a Madármegfigyelő Szolnok állomás és a Babafa közös kezdeményezéséhez a Debreceni Egyetem Szolnok Campus, a Szolnoki Tankerületi Központ, valamint a Szolnoki Városüzemeltetési Kft., hiszen mindannyiuk számára fontos a természetvédelem.

– Itt vagyunk ebben a csodás környezetben, öröm, ha még csodásabbá tehetjük. A most kihelyezett odúkkal a madarak fészkelését segítjük, s én külön örülök a denevérházak kihelyezésének. A különböző épületszigetelési programok ugyanis csökkentették az életterüket a lakóházak között, mi most csatlakozunk a „denevérbérlakás programhoz”, s így biztosítunk számukra remélhetőleg minél jobb környezetet – hangsúlyozta az eseményen dr. Szabó Attila, megbízott campusigazgató.

A Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója is hasonlóan vélekedett. Szutorisz-Szügyi Csongor kiemelte, hogy a Tiszaligeti természetes közegét meg kell tartani, s ha lehet, segíteni kell azt.

– Ezért is volt számunkra természetes, hogy csatlakozunk a programhoz. A környezet- és természetvédelem az általános iskoláink mindennapi életének része, a központunk itt van a Tiszaligetben, ahol sok kollégánk fordul meg nap mint nap, mindannyiunk számára jó érzés, ha támogathatjuk a madarakat, élőlényeket – tette hozzá az igazgató.

Balról: Lits László, dr. Szabó Attila, Szutorisz-Szügyi Csongor
Fotó: Nagy Balázs

A Szolnoki Városüzemeltetési Kft. munkatársai számára is egyértelmű volt a csatlakozás.

– Mindig szívesen állunk a természetvédelmi kezdeményezések mellé, az ilyen akciókkal ráadásul erősödik a lokálpatriotizmus, valamint a szervezetek közötti együttműködés – emelte ki Lits László ügyvezető.

A csütörtök reggeli eseményen negyven darab madárodút, tíz darab denevérházat helyeztek ki Hajdú Tamás segítségével. A Szolnoki Madármegfigyelő állomás szakavatott munkatársa elmondta, A-, B- és C-típusú odúkat tesznek ki, melyeket különféle énekesmadarak lakhatnak majd be.

Fotó: Nagy Balázs

– Ahogyan sok helyen a városban, itt is kevés az ősfa, ezért nem elégséges a fészkelési lehetőség, a kihelyezett odúkkal segítjük a madarakat. A denevérházak tekintetében még nincs tapasztalatunk, a kihelyezett lakokat folyamatosan figyeljük majd, remélhetőleg birtokba veszik majd a denevérek – mondta el szakember.

Az akció keretében méhlegelőket is kialakítanak a Tiszaliget területén, ezek a méhek- és más rovarok táplálkozását segítik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában