JÁNOSHIDA

2021.07.15. 19:55

Úttörő cigány emberekről ír könyvében Czibak Ilona

Megcsókolt élet címmel jelent meg Czibak Ilona első kötete. A jánoshidai születésű hölgy saját családja históriáján keresztül, a település történetében elsőként írt olyan könyvet, mely a helyi cigányság életéről és úttörő emberekről szól. Vallja, hogy a tudás mindig érték, a cigányság kiemelkedésének pedig fontos eszköze a tanulás.

Illés Anita

Czibak Ilona

Fotó: Illés Anita

Szép számmal érkeztek rokonok, barátok, régi ismerősök Czibak Ilona minapi könyvbemutatójára, a helyi faluházba. A nosztalgikus hangulatú rendezvényen az est háziasszonya, Horváthné Szabó Katalin beszélgetett a szerzővel a lapokon megelevenedő régi időkről. Feltárultak a beilleszkedés során megélt mély érzések, „belső bélyegek” és személyes élettapasztalatok.

– Apám analfabéta volt, aki az egész életét végigdolgozta. Hétköznapjai munkával teltek, hétvégéken pedig zenélt, és nem jutott neki egyetlen nap nyaralás sem az életben. Nem panaszkodott, a nehézségek ellenére is annyira boldog volt, hogy mindenben meglátta a szépet, és örült az életnek – idézte fel Czibak Ilona. Elmondta azt is, hogy a szülei számára érték volt a tanulás, és szeretett volna megfelelni az elvárásaiknak.

Az eseményen szó esett arról is, hogy

a cigányság kiemelkedésének egyik fontos eszköze a tanulás.

– A tudás mindig érték, a tanulás pedig teljesen megváltoztatja az életünket. Úgy gondolom, hogy ez cigánynak és magyarnak egyaránt fontos. A szüleim úttörőknek számítottak, lemondtak mindenről, hogy a gyerekeiknek jó legyen. Minden erejükkel támogatták a tanulmányaimat. Sokszor gondot jelentett a kollégiumi díj vagy éppen az útiköltség kifizetése – jegyezte meg.

Hozzátette: a könyv a szüleiről és azokról az emberekről szól, akik szintén úttörők voltak valamiben. Ilyen volt Mari néni, az első cigány nyugdíjas a faluban az asszonyok között. De első fecske Róza is, aki elsőként tanult tovább nyolcadik után. Írt az első elvált cigány asszonyról is, aki mély levegőt vett, és sorsfordító tudott lenni.

Czibak Ilona
Fotó: Illés Anita

A kötet előszavában Sipos Lajos professor emeritus kiemelte: a Megcsókolt élet első fele szociografikus ihletésű próza, második része pedig személyes élettapasztalatot mozgósító népismereti memoár.

Czibak Ilona általános iskolai tanulmányai után Tiszafüreden tanult tovább, biológia-kémia tagozatos gimnáziumban. Később laboratóriumi asszisztensként gyógyszerkutatásokat végzett, nyugdíjasként ma is dolgozik. Munkájához a Műszaki Egyetem és az Állatorvos-tudományi Egyetem képzéseire járt, valamint számítógépes és nyelvi oktatáson vett részt. Egy lánya született, dr. Prokl Alíz.

Szülőfalujában megalapította a Szabó Tibor-díjat az emberi értékek, a tanulás terén elért eredmények elismerésére, valamint a középiskolai tanulás beindítására. Az alapító a 2014–2015-ös tanévtől a plakett mellett százezer forintos pénzösszeggel is támogatja az adott tanévben kiválasztott tehetséges diákot, akik közül többen szintén részt vettek a könyvbemutatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában