elismerés

2021.08.30. 13:58

Környezetszépítő tevékenységéért díjazták Csataszög önkormányzatát

Települési Környezetért címmel büszkélkedhet Csataszög önkormányzata. A kis falu polgármestere a megyei önkormányzat augusztus 20-i ünnepségén vehette át az elismerést. Oravecz Zsuzsanna Éva megválasztása óta fontosnak érzi, hogy rendezett környezet fogadja a Csataszögre betérőket, folyamatosan arra törekednek, hogy minél esztétikusabb arculatot mutasson a falu.

Kovács Berta

A Települési Környezetért címet Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester vette át

Fotó: Kiss János

Környezetszépítési célkitűzéseikről, a címmel elismert eredményeikről Oravecz Zsuzsanna Éva polgármestert faggattuk.

– Jelentős energiát fektettünk abba, hogy környezetünket megtisztítsuk a hulladéktól – emelte ki a polgármester. – A faluban nagyon sok szemétgyűjtő ládát helyeztünk ki, bár a játszótéren vagy a buszmegállóban mindig vannak, akik nem használják, akármennyi is van belőle. A közmunkások azonban rendszeresen végigjárják a falut, és összeszedik, amit szétdobálnak. Megtisztítottuk a Nagykörű felé vezető földút környékét is.

A Települési Környezetért címet Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester vette át
Fotó: Kiss János

Az önkormányzat múlt évben sikeresen pályázott a „Tisztítsuk meg az országot” programban.

A közel 1,4 millió forint elnyert támogatásnak köszönhetően felszámolhatták az út mentén felszaporodott tetemes mennyiségű építési törmeléket és egyéb szemetet. Jellemző volt ugyanis, hogy a környező településekről is e környéken szabadultak meg mindenféle szeméttől, itt rakták le a sittet. Az utat kamerával figyelik, így remélhetőleg elejét veszik, hogy a jövőben is lerakónak használják.

– Összesen száznégy köbméter szemetet szállíttattunk el – idézte fel a polgármester.

A kistelepülés határában lévő csatorna partját is megtisztították, nemrég pedig oda is figyelmeztető táblát helyeztek ki. A falu évek óta mind virágosabb arculatot mutat.

– Öt éve, amióta megválasztottak, folyamatosan szépítjük virágokkal a környezetünket.

A központban lévő parkban virágágyásokat alakítottunk ki, virágtartókat helyeztünk ki többfelé. Ősszel újabb adag áttelelő árvácskát tervezünk beszerezni. Sajnos idén sok virágunk kipusztult a hőségben, pedig folyamatos öntözésükről is gondoskodtunk, pótolni pedig nehéz volt. A virágosítás egyébként a lakosokat is motiválja, mind többen szépítik kertjüket. Egy ceglédi kertész kiszállítja a növényeket, előtte jelezzük a helybélieknek, hogy aki akar, rendelhet otthonra is. Sokan élnek a lehetőséggel, már csak azért is, mivel nagy tételben lényegesen olcsóbban hozzájutnak és nem is kell maguknak utazgatni a beszerzéshez. A virágzó szomszédos kert látványa szintén motiváló – mondta a polgármester, azt is felvetve, hogy faültetésben is gondolkodnak.

Kertek, udvarok rendezését is díjaznák

Az elnyert cím mellé járt százezer forint is. Bár ennek sorsáról majd csak a következő testületi ülésen fognak dönteni, elképzelések azonban már vannak.

– Javasolni fogom, hogy indítsunk „Tiszta udvar, rendes ház” programot, amilyen régen is volt – vetette fel Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester. – Egyre több udvaron lehet látni, hogy energiát fektetnek a gondozásába, ezt pedig érdemes lenne akkor díjazni is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában