Félmillió szempár

2021.08.02. 11:28

Szolnokon forgatta kisfilmjét a producernek készülő Kis Xavér

A megyeszékhelyen forgatott rövidfilmet a budapesti Kis Xavér, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetem Filmakadémiájának hallgatójaként végzett. Két évvel ezelőtt szeretett bele Szolnokba, amikor a TiszapArt Mozi táborában járt. A producernek készülő fiatal elmondta: olyan filmet készített, ami ráirányítja a figyelmet az internetes tartalomgyártók felelősségére.

Köllő Judit

Kis Xavér (szemben) kisfilmjében a TiszapArt Mozi is feltűnik helyszínként, ahol korábban filmes táborban vett részt

Forrás: Beküldött fotó

– Mindig is érdekelt a pro­ducerkedés, így nem volt kérdéses, hogy milyen irányban tanuljak tovább – kezdte Kis Xavér.

– Az elmúlt pár évben két kisebb projektet hoztam tető alá, azonban ezek a mostanival ellentétben negyedóra hosszúságúak. Két éve vettem részt a TiszapArt Mozi filmes táborában, ahol sok olyan ember vett körül, akik rengeteget segítettek abban, hogy közelebb kerüljek a filmes világhoz. Már akkor megszerettem a várost, meglehetősen nagy hatással volt rám – mesélte.

A Félmillió szempár című alkotást rendezőtársával, Nagy Dániellel együtt készítették. A kisfilm egy fiatal videófeltöltőről szól, aki elkezd olyan kihívásokat gyártani az internetre, aminek köszönhetően nagy nézettségre tesz szert. A főszereplő és legjobb barátja kiötlenek valamit, amivel több követőt tudnak a képernyő elé csalogatni. Ebbe a kísérletbe azonban beletörik a bicskájuk, és egy hatalmas konfliktusnak köszönhetően a film végére a főszereplő mindenét elveszíti.

A központi helyszín Szolnok, melynek több ismert szeglete is bekerült a történetbe, ilyen például a TiszapArt Mozi, a Dokk Terasz, a Tisza Szálló, vagy a Rózsakert. A megyeszékhely mellett pedig a főszereplő otthonába, Abonyba is ellátogattak a készítők.

– Azt vettem észre, hogy rengetegen „lógnak” az interneten, főleg a TikTok és a Youtube mennek most nagyon – vélekedett Xavér.

– A film mondanivalója számomra az, hogy lehet sok követője valakinek és gyárthat rengeteg tartalmat, ha a videóiban nincs semmi érték... Sajnos manapság bárki bármit csinálhat a világhálón, ezért azt gondolom, hogy nagy szerepe van a videófeltöltőknek, hogy milyen minőségű tartalmakat gyártanak, így ennek a fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet – hangsúlyozta a fiatalember.

Kis Xavér (szemben) kisfilmjében a TiszapArt Mozi is feltűnik helyszínként, ahol korábban filmes táborban vett részt
Fotó: Beküldött fotó

Számításaik szerint a film időtartama harminc perc lesz, melyet különböző videóportálokon keresztül tesznek majd elérhetővé a nagyközönség számára. Mivel egy kisfilm is viszonylag nagy költségekkel jár, így szükségük volt támogatókra.

– A hír eljutott Demeter Istvánhoz, a TiszapArt Mozi igazgatójához is, aki felajánlotta, hogy segít nekünk anyagi forrásokat, illetve statisztákat és helyszínt szerezni. Így István, a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. és a Liget Hotel támogatásával létrejöhetett a forgatás. A kész produkciót szeptember végén szeretnénk megjelentetni – mondta Kis Xavér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában