évforduló

2021.09.02. 07:30

A holokauszt helyi áldozatairól emlékeztek meg Jászapátin

A holokauszt hetvenhetedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) és a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete (ÉKE) a jászapáti zsidó temetőben a minap.

Illés Anita

Rosenfeld Dániel Imre kántor szólaltatta meg a sófárt

Fotó: Pesti József

Rosenfeld Dániel Imre kántor, az emlékbizottság elnöke történelmi pillanatnak nevezte, hogy hetvenhét év után a jászapáti sírkertben elsőként emlékeztek közösen azokra a zsidó és cigány mártírokra, akiket a vészkorszakban a városból és környékéről elhurcoltak. Ima szólt a deportált fogyatékkal élőkért is, az embermentőkért, akik az embertelenségben próbáltak segítséget nyújtani honfitársaiknak.

Száva Vince, az ÉKE elnöke és Zoltay Zsolt András utazó nagykövet, embermentő leszármazott beszéde után Rácz István, a jászapáti Égő Csipkebokor Gyülekezet pásztora imádkozott a haláltáborokban meggyilkolt zsidó és cigány mártírokért.

– A nevelés, az oktatás és a kultúra a legfontosabb eszközök az egymás elleni gyűlöletkeltés, az antiszemitizmus, a rasszizmus, a kereszténység támadása, üldözése és a terrorizmus ellen – emelte ki Rosenfeld Dániel Imre, majd a tiszteletadás végén gyászimát mondott, és megszólaltatta a sófárt az áldozatok emlékére.

Rosenfeld Dániel Imre kántor szólaltatta meg a sófárt
Fotó: Pesti József

A résztvevők a síroknál és Mózes kettős kőtáblájánál elhelyezték az emlékezés köveit, mécseseit. Az esemény az Élet Útja elnevezésű zenés sétával folytatódott.

A MAZSISZEM oklevéllel ismerte el id. Báthor Pál áldo­zatos munkáját, aki évtizedek óta a jászapáti zsidó temető önkéntes gondviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában