Történelem

2021.09.11. 06:58

Máig őrzik Szolnokon azt a fotelt, melyben II. János Pál pápa utazott

Vasárnap látogat hazánkba a Szentatya. Ferenc pápa az egyhetes 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vasárnapi zárónapján szentmisét tart a fővárosban. Legutoljára épp huszonöt évvel ezelőtt, 1996 szeptemberében, illetve az előtt öt esztendővel, 1991 augusztusában látogatott hazánkba a pápa.

Mészáros Géza

20210909 Szolnok Lente Zoltán százados az 1991-es pápalátogatáshoz kötődő fotelt és emléktárgyakat mutat a Magyar Repülés Emlékkiállításán. Fotó Mészáros János Új Néplap

A később szentté is avatott II. János Pált harminc évvel ezelőtt szállító katonai helikopter számos tárgya ma ereklyének számít. Például az a forgófotel is, melyet a szolnoki helyőrségben őriznek. Az emlékek felidézésében Lente Zoltán százados, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülőműszaki tisztje volt segítségünkre, aki harminc esztendeje a pápát szállító honvédségi csapat műszaki biztosító egységének parancsnoka volt.

II. János Pál 1991-es látogatásakor az őt szállító helikopteresekkel – képünkön Viczián László (balra) és Börcsök Dezső – is találkozott
Fotó: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

– Az 1991-es pápalátogatás olyan élmény volt számomra, mely az azt követő életemet is részben meghatározta. Az utazásaim során a későbbiekben ugyanis ellátogattam a Vatikánba, valamint Wadowicébe, ahol II. János Pál Karol Józef Wojtyłaként megszületett, illetve Krakkóba, a Szent Flórián-templomba, ahol fiatalon kispapként szolgált – mesélte elöljáróban Lente Zoltán százados.

Népes csapat szállította a vatikáni vendégeket

– A világban a kilencvenes évek elején nagy változások mentek végbe. Összeomlott a Szovjetunió, hazánkban éppen túl voltunk a rendszerváltáson, új erőre kapott a hit és a vallásosság. A Szentatya, mint vatikáni „világhatalom”, és Karol Wojtyła, mint ember, a rendkívül pozitív személyisége révén óriási népszerűségnek örvendett külföldön és idehaza is. Mindenki látni akarta, és ha tehette, mindenki érintkezni szeretett volna vele. Mint a pápát szállító népes csapat tagja, sokan gondolhatják, hogy magam is találkoztam az egyházfővel. Bármennyire is egymás közelében mozogtunk, az akkori feladatkörömből adódóan azonban nem láthattam a pápát, csupán a légi szállítóeszközök biztonságos irányításában vettem részt – sajnálkozott érthetően Lente Zoltán.

Előtérben a pápamobil, háttérben a szolnoki szállítóhelikopter
Fotó: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

A küszöböt és a függönyt is megmentették

Azonban elővette és megmutatta, hogy a szállítóegység tagjai milyen apró tárgyakat, kitűzőket és matricákat kaptak az elöljáróiktól, melyeket általuk közvetítve a Szentatya ajándékozott számukra. Aztán előhúzott egy laminált kártyát is, melynek lapjaiba beforrasztva, mint ősi fosszíliákat magába záró kőzet, egy kicsiny szövetdarab lapult.

– Kálinger Roland alezredes – tábori lelkész nevén Rozsé atya –, amikor a Magyar Honvédség 2014-ben Oroszország felé értékesítette a szolgálatból már 2009-ben kivont Mi-8 PSZ típusú helikoptert, mely Szent II. János Pál pápát 1991-ben és 1996-ban szállította, a forgószárnyas néhány darabját, például a bejárati ajtó előtti küszöbrészt, illetve a „pápafotel” mellett lévő ablak elé szerelt függönyt megmentette az utókornak.

Utóbbit megszentelve egyenlő, háromszor négy centis darabokra felvágta, és ezeket az ereklyéket azok között osztotta szét, akik így vagy úgy, részt vettek az egyházfő ittléténél.

– Ezekből egyébként egy keretezett változatot kapott a lamoni plébános is, amikor Rozsé atya az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis hivatalos küldöttségével kint járt Olaszországban, a helyőrség névadója, Ittebei Kiss József lezuhanási helyénél végső tiszteletet adni, valamint a kisváros főterén felállított emlékmű felavatásánál – emlékezett személyes tárgyait mutatva a százados.

Lente Zoltán ezután egy méretesebb darabot, egy mustárszínű forgófotelt mutatott meg a bázis intézményi művelődési otthonában berendezett Magyar katonai repülés emlékkiállítása relikviái között.

Párnázott karosszékben repülhetett őszentsége

Lente Zoltán százados a kiszerelt ülés mellett. A Szentatya 1991-es látogatását idézte fel
Fotó: Mészáros János

– Amikor a pápa „helikoptere” Magyarországon az egyik helyszínről a másikra utazott, a főváros, Pécs, Máriapócs, Debrecen, Szombathely, Pannonhalma és Győr között, ebben a kényelmes, óarany színű, párnázott karosszékben ült. Ez is annak az értékmentési akciónak a részeként maradt meg számunkra, melyet az előbb említettem. Két azonos felszereltségű forgószárnyasa volt a Magyar Honvédségnek. Az orosz Mi-8 PSZ típusú helikopter esetében a PSZ jelzés az orosz nyelvű Passzazsirszkij-Szalon, magyarul szalon-utasszállító elnevezésből adódik, ezekkel szállították a hazai légtérben a VIP-vendégeket.

– A pápát szállító gépet Börcsök Dezső alezredes, ma nyugállományú ezredes és Szilágyi Pál őrnagy vezette, a fedélzeti technikus Viczián László őrnagy volt, aki sajnos már nincs közöttünk.

Amelyik forgószárnyas a szolnoki RepTárban van kiállítva, az a közvélekedéssel ellentétben nem szállította a pápát, de egyike volt azon helikoptereknek, mely az akkori „pápaszállítási műveletekben” részt vett

– mesélte Lente Zoltán.

A jelenlegi Szentatya, Ferenc pápa vasárnap nem helikopteren, hanem repülőn érkezik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, így ezúttal a szolnoki helikoptereknek nem lesz feladatuk...

Tiszapartis iskolások is énekeltek az eucharisztikus kongresszuson

A Ferenc pápát is vendégül látó 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megnyitójára az ország számos pontjáról érkeztek diákok, akik nyolcszáz fős énekkarrá kovácsolódva adták elő a műveket. Itt kaptak helyet a szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola diákjai.

– Kómár István atya vezetésével már évek óta működik a Csillagfény gyermekkórus általános iskolásaink körében. Közülük tizenhárman vállalták a próbákat és a fellépést – mesélte Balog Zsolt. Az igazgató hozzátette, hatalmas élményként élték át a résztvevők a megnyitót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában