közösségépítés

2021.09.13. 11:25

Sokan szeretnének ökosak lenni, ebben is segít a szolnoki nőklub

Nők, anyák, nagymamák, háziasszonyok közösségének megteremtője a nemrégiben megalakult Nők Klubja Szolnok. Az egyre aktívabb kezdeményezés miértjeiről a szerveződés mozgatórugóit, Csathóné Borics Katát, Fekete Anikót, Janik Ildikót, Szendrei Anitát kérdeztük.

P. Pusztai Nóra

A városnapi rendezvényekre szemléletformáló standdal települt ki a klub. Képünkön balról jobbra Csathóné Borics Kata, Janik Ildikó, Fekete Anikó és Szendrei Anita, a közösség megálmodói

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: betkobe1

A közösséghez tartozás igényét az utóbbi évek járványhullámai még inkább felerősítették. Az egymást inspiráló közeg, a tapasztalat- és tudáscsere nemcsak az emberi kapcsolatokra, hanem egyebek mellett az énkép formálására is jó hatással van.

– Szükség van női közösségekre! Míg régen a kapu elé kiülve osztották meg egymással a nők az ügyes-bajos dolgaikat, addig napjainkban inkább a klubtevékenységek keretében találkoznak szívesen. Igény van arra, hogy közösségbe járjunk, tartozzunk valahová. Innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha mi magunk lennénk a mozgatórugói egy női közösségnek, ahol anyák, mamák, háziasszonyok kapcsolódhatnak egymáshoz akár tanulási, akár szórakozási vagy tudásbővítési céllal – kezdte Janik Ildikó, a Nők Klubja Szolnok egyik alapítója.

A városnapi rendezvényekre szemléletformáló standdal települt ki a klub. Képünkön balról jobbra Csathóné Borics Kata, Janik Ildikó, Fekete Anikó és Szendrei Anita, a közösség megálmodói
Fotó: Beküldött fotó

A kezdeményezés számára fontos a munka és magánélet egyensúlyának megteremtése, de fókuszt kap a környezetvédelem, ezen belül is a fenntartható háztartás. Céljuk megmutatni a szolnoki nőknek, hogyan tudják bolygónkat legjobban tehermentesíteni. A Szolnok Napján kialakított standon is az ökotudatosság témakörére összpontosítottak.

– Programelemeinkkel valamennyi korosztályt megszólítottunk, hiszen a gyermekeket például interaktív játékokkal vártuk. De bemutatóval is készültünk a látogatóknak, ahol a hulladékszegény vagy hulladékmentes háztartásokra jellemző termékek kaptak helyet, például a méhviaszos kendő, újraszalvéta vagy a luffa szivacs – részletezte Csathóné Borics Kata, a kezdeményezés élenjárója.

A kvízkérdésekre válaszolók a korábban önkéntesek által elkészített kozmetikai törlőkorongokat kapták ajándékba. De készültek már újrazsákok is, melyet a szolnoki piacon osztottak szét a vásárlók között.

– Sokakat vonz, hogy tegyünk valamit, amivel környezettudatosabbak, ökosak leszünk, de a mindennapi rohanás néha elvonja a figyelmet. Gyermekeink is tőlünk látják a mintát, bár ők az iskolában, óvodában már tanulják, de nekünk is jó példával kell elöl járnunk. Ezért is érezzük azt, hogy ez egy fontos terület, amit meg kell ismertetnünk a nőkkel, és tudatosítanunk kell bennük, hogyan tudunk csomagolásmentesen vásárolni vagy milyen bevett praktikák vannak a fenntartható háztartásokban – emelte ki Szendrei Anita, a női közösség másik mozgatórugója.

Újabb programokat terveznek

A Nők Klubja Szolnok tagjai hallgattak már előadást a klímaváltozásról, de készítettek sószappant is. A napokban folytatódik dr. Lepény Éva pszichoterapeuta hatalkalmas sorozata.

– A jövőre nézve rengeteg tervünk van, szeretnénk megismételni az újrazsák-osztást, mivel nagy sikere volt a piacon, több mint négyszáz lelt gazdára. Karácsonyra takarókat fogunk készíteni rászorulóknak, főzőklubot, beszélgetőköröket tervezünk indítani. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, ami megerősít bennünket abban, hogy jó irányba haladunk – fogalmazott Fekete Anikó, a Nők Klubja Szolnok egyik alapítója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában