galériával

2021.09.18. 15:04

Vöröspanda-kölyköket mutattak be a jászberényi állatkertben

A Jászberényi Állat- és Növénykert idén is csatlakozott a Nemzetközi Vöröspanda Naphoz, melyet szombaton tartottak a gyűjteményben. E jeles alkalomból sajtónyilvános eseményen mutatták be az állatkert új jövevényeit, a nyáron született kispandákat.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A zoo 2014. júniusa óta büszkélkedhet vörös macskamedvékkel, ekkor érkezett a két nőstény, Svea és Lea Norvégiából Jászberénybe. Három évvel később egy belgiumi állatcserével jött az akkor egy éves hím, Shifu. Leával rövid idő alatt egymásra találtak. Szerelmük gyümölcséből 2018-ban két hím kispanda, két évvel később pedig egy nőstény utód született.

Az állatkert ebben az évben sem maradt kölykök nélkül, Lea július 2-án két kispandát hozott a világra.

A kölykök harmadik állatorvosi vizsgálatát a Nemzetközi Vöröspanda Napon végezték el az állatorvosok, Dr. Bakonyi László és Dr. Venczel Edit.

Ennek során a kicsik egyedi azonosítót kaptak, valamint nemükre is fény derült, mindketten hímek. Sano Ago háromszázhatvan gramm, míg Sano Kali testtömege ötszáznyolcvan gramm volt a mérlegeléskor.

A Himalájában körülbelül 2500 méter tengerszint feletti magasságon őshonos állatok a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. A világnap célja, hogy felhívják a figyelmet a kispandák életterének jelentős zsugorodására, a faj védelmének fontosságára.

Gyönyörű színösszeállításuk és bájos pofijuk miatt a látogatók nagyon kedvelik a vöröspandákat, igazi kedvenceknek számítanak a berényi állatkertben. Az eseményen megtudtuk, hogy a kispandák tenyésztését felügyelő fajkoordinátor tavalyi döntésében engedélyezte a Jászberényi Állat- és Növénykertben élő pandapár további szaporodását, így

remélik, hogy a fajmegmentő tenyészprogrammal a jövőben is utódokkal növelhetik a vöröspandák számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában