galériával

2021.10.10. 15:28

Egy napra egészségügyi sátortábor épült fel a szolnoki Kossuth téren

A megyeszékhelyen nem újdonság, s talán már nem is oly’ látványos, hogy a belvárosi Kossuth teret egyfajta rendelőintézetté rendezik be. Szolnok egyébiránt országosan is élen jár a helyi szervezésű egészségügyi, megelőzést szolgáló szűrőprogramok megrendezésében. Talán tudva az értő fogadókészséget, szombaton az egyik magyar irányítású cég, a Richter szervezett egész napos ügyfélfogadást a városközpontban.

Mészáros Géza

Fotó: Kiss János

Minimum kettős hasznos célja volt a szombati „Richter Egészségváros” rendezvénynek, mely „utazórendelő” nem először parkolt le a megyeszékhelyen. Évekkel korábban Rudolf Péter volt az egészséget magyar nagyvárosok főterein terjesztő cég első számú utazó-nagykövete, akivel hírportálunk a prevenció fontosságáról beszélt.

A Kossuth-díjas színész ezúttal az egyik sátorban felállított kivetítőn keresztül találkozott a nézőkkel, amikor is levetítették a főszereplésével készült, Richter Gedeon életéről szóló „Nem tűntem el” című dokumentum-játékfilmet. Népszerű emberekből azonban így sem volt hiány a szolnoki Egészségvárosban: ezúttal Szily Nóra és Jaksity Kata közéleti emberek rendelőjében hangoztak el rendkívül fontos szakmai előadások, s tartottak tanácsadásokat a gyógyászati specialitások képviselői.

– Csak ma már kétszer jöttem el az Egészségváros-sátortáborba – szólaltattuk meg az egyik „szakrendelő” előtt Décsei Bernátot. – A koleszterin-szintemet ellenőriztettem, de néhány órával ezelőtt még hosszú sorok kígyóztak a „szúrópróba-szoba” előtt. Végre most sikerült bejutnom, és megnyugtató adatokkal tudtam le az ellenőrzést – mondta.

Zsuzsa, noha látszólag nem szorul rá, BMI-kalkulátorral a testtömeg-indexét mérette le, és ő sem csalódott az eredmények ismeretében.

Szolnokon ma már nem különleges a nyilvánosság előtt zajló szakorvosi rendelés, így azon sem kell csodálkozni, hogy szégyenérzet nélkül álltak sorba idősek a csontritkulás- és csontsűrűségmérésre, a szorongással és depresszióval, a memóriazavarral és az érszűkülettel, a cukorbetegeknek szóló neuropátiai kezelésekkel kapcsolatos tanácsadásokra kijelölt ponyvás helyiségek, továbbá férfiak a prosztata-szűrőhely, hölgyek pedig a nőgyógyászati tanácsadó-„iroda” előtt.

A családok legkisebb tagjairól sem feledkeztek el a szervezők, számukra játékos, ügyességi feladatokon, ötletes teszteken keresztül mélyítették el az egészségmegőrzés, a megelőző vizsgálatok fontosságát. A bábszínházban, Fekete Dávid játékmester előadásában például dr. Vitéz László gyógyította ki bajából a hangszál-gyulladással betegeskedő török janicsárt. Még szép, hogy a gyermekek harsányan kacagtak a műsoron. S mint tudjuk, már a nevetés is fél egészség...

Az egészségügyi sátortáborban zajló eseményeket nem csupán személyesen látogathatták meg, hanem internetes közösségi oldalon is folyamatosan nyomon követhették az érdeklődők. Így azok is tehettek a saját egészségük megőrzéséért, akik személyesen nem tudtak megjelenni a Kossuth téren.

Akik testközelből, vagy a tanácsadások, szakmai előadások aktív követésével részt vettek szűréseken, beszélgetéseken, virtuális kezeléseken, ők mindannyian alkalmanként 3-300 forinttal növelték a gyógyszercég által a Hetényi Géza kórháznak ajánlott 3,5 millió forintnyi alapadomány összegét. A szolnoki Egészségváros rendkívül aktív volt. Mint a rendelési idő végén kiderült, a megyei egészségügyi intézmény a rendezvény potenciális páciensei vizsgálataiból és a közösségi oldalon történő „szeretet-megnyilvánulásokból” további milliókkal, az alapösszeggel együtt összesen hatmillió-huszonháromezer-kilencszáz forinttal gazdagodott. Melyet természetesen a kórház elsősorban a betegellátásra költ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában