jászkunság

2021.10.14. 13:58

Fokozottan ellenőrzik az építőanyag-kereskedőket

A fogyasztóvédelem a nyár közepén kapcsolódott be az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható visszás jelenségek vizsgálatába. A kormányhivatalok munkatársai az elmúlt három hónapban az egész országot bejárták. Megyénkben idáig négy Tüzép-telepen és egy vasudvaron tártak fel hiányosságot, melyek minden esetben árfeltüntetési szabálytalanságból származtak.

Czakó Nóra

Ősz elején megállt az építőipari alapanyagok árának növekedése

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kormányhivatalok munkatársai országos szinten hatszáznyolcvanöt helyszíni ellenőrzésből közel négyszáz esetben tapasztaltak jogsértést. Piacfelügyeleti hatáskörben több mint ezeregyszázféle, összesen mintegy háromszázötvenezer terméket vizsgáltak meg. Próbavásárlással közel négyezer-ötszáz termék megfelelőségét ellenőrizték.

Mostanáig tizennyolc vállalkozásra szabtak ki összesen kétmillió-háromszázezer forint bírságot, és számos további eljárás folyamatban van.

A kifogásolt kereskedelmi egységek közel negyede már a helyszíni ellenőrzés ideje alatt megszüntette a jogsértést.

– Az összehangolt kormányzati fellépés részeként három hónapja zajló fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzés legfrissebb eredményei kedvező fordulatra engednek következtetni – összegezte a tapasztalatokat Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

– A kifogásolási arány a vizsgálatok július eleji megindítása óta tíz százalékponttal csökkent. Az első félév folyamatos és nagyarányú áremelkedése ősz elejére nemcsak megállt, hanem számos termékkörben már érdemi mérséklődés is mutatkozik. Ha a kifogásolási arányt havi bontásban vizsgáljuk, a kezdeti kétharmados mutatóhoz képest ősz elejére nagyjából már csak minden második forgalmazót érték kisebb-nagyobb mulasztáson a szakemberek. Kevesebb példa akad készlethiányra is, és változatlanul igaz az is, hogy a magyar gyártmányok lényegesen ritkábban marasztalhatók el piacfelügyeleti jogsértésben – fűzte hozzá Cseresnyés Péter.

Az országos fogyasztóvédel­mi témavizsgálat részeként a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhiva­tal júliustól ellenőrzi az építőiparialap­a­nyag-for­gal­ma­zókat: fatelepeket, Tüzép-telepeket, vasudvarokat.

– Vizsgáltuk a termékek árfeltüntetését, árfelszámítását, nyugtaadását, valamint piacfelügyeleti hatáskörében a termékek dokumentációit – válaszolta hírportálunk megkeresésére a megyei kormányhivatal.

– Idáig negyvenkilenc ellenőrzésére került sor, melyek során négy Tüzép-telepen és egy vasudvaron tártunk fel hiányosságot, melyek minden esetben árfeltüntetési szabálytalanságból származtak.

– Piacfelügyeleti vizsgálat nyolcvanöt terméket érintően történt, erre vonatkozó hiányosságot nem tapasztaltunk. Készlethiányról megyénkben csak azok a kereskedők nem számoltak be, akik fő profil szerint nem építési anyagokat árulnak. Ők a készleten lévő termékeiket áremelés nélkül tudták eladni, újabb árurendelésre nem volt szükség. Az ellenőrzés-sorozat kezdetén a kereskedők jelentős része arról nyilatkozott, volt olyan időszak, amikor az árubeszerzés akadályokba ütközött, a beszerzési árak napról napra változtak. Tapasztalataik szerint az áremelkedés mértéke termékfajtától függött, a keresettebbek esetében intenzívebb áremelkedés volt. Augusztus eleje óta készlethiányról, az árubeszerzés nehézségeiről, és emelkedő beszerzési árakról nem számolnak be a vállalkozások. Jelenleg a beszerzési árak stagnálnak.

Visszavonásig folytatódnak a megkezdett vizsgálatok

A kormány összehangolt hatósági fellépéssel is tesz azért, hogy az otthonteremtési és lakásfelújítási támogatások valóban a családok életminőségét javítsák. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a szektor célzott ellenőrzésével készteti jogkövető magatartásra az építőanyag-forgalmazókat. A fogyasztóvédelmi vizsgálat visszavonásig folytatódik a fővárosban és minden megyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában