Galériával

2021.10.08. 13:58

Közel 250 millió forintból épül új sportcsarnok Abonyban

Hosszú, kitartó munka és összefogás eredményeként pénteken tették le a Varga János Birkózóterem alapkövét az abonyi Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola udvarán. Ennek a sportnak jelentős múltja van a településen, a harmincas évek óta rendszeresen tartanak edzéseket. A beruházás segíti, hogy minél több fiatallal ismertethessék meg a birkózást, ezzel egyidőben megteremteni annak lehetőségét, hogy újabb bajnokok nőhessenek fel.

P. Pusztai Nóra

20211008 Abony Letették a Varga János Birkózócsarnok alapkövét. A rendezvényen a névadó mellett Németh Szilárd, a birkózószövetség elnöke is ott volt. Fotó Mészáros János

A Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola udvarán pénteken helyezték le az épülő Varga János Birkózóterem alapkövét. Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az ünnepségen elmondta, hogy az ország számos pontján épülnek különféle létesítmények, mely a mozgást teszik lehetővé.

– Az infrastruktúra-fejlesztés célja, hogy minél jobb körülményeket biztosítsanak egy egészségesebb és sportosabb felnövekvő generáció számára – emelte ki a helyettes államtitkár.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó szövetség elnöke hozzátette: a 2010 után bevezetett mindennapi testnevelés óráknak látható eredménye van.

– Nemcsak birkózócsarnokot építünk, hanem tornatermet is, amit délelőttönként az iskola tanulói használnak majd. De megoldja az utánpótlás kapcsán felmerülő problémát, hiszen a testnevelők a birkózás felé fordíthatják a gyerekeket – fejtette ki.

Több mint kétszázmillió forint állami támogatásból és további harmincmillió forint önkormányzati forrásból készül el a háromszázhetven négyzetméteres létesítmény.

A kétszőnyeges birkózóteremben negyven gyermek fér majd el.

A városban 1930-as évek óta vannak rendszeres edzések. Az eseményen Földi László, a térség országgyűlési képviselője gyerekkorának meghatározó birkózó csatáit elevenítette fel, élményként utalt a mexikói olimpia idejére is.

– Abonyban sokan versenyeznek birkózóként, úgy vélem jó helyre épül a terem, amit reményeink szerint jövőre birtokba is vehetnek a sportoló palánták – mondta.

Öt évvel ezelőtt fogalmazódott meg a csarnok gondolata a városban, azóta számos képviselő-testületi ülésen tárgyalták a témát.

– Először 2016-ban keresett fel a helyi birkózó klub, hogy az Apponyi Albert úti terem felújítását tervezik, majd a Jókai úti játszótér helyén új létesítmény építésének lehetőségét vizsgálták, ezután újra az Apponyi úti korszerűsítése került előtérbe. A végső megoldáshoz vezető utat is ők mutatták meg, így helyszínként a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola udvarára esett a választás – elevenítette fel a beruházáshoz vezető utat Pető Zsolt polgármester.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Birkózó Szövetség és a város önkormányzatának összefogásával valósulhat meg az építkezés.

– Hosszú utat tettünk meg a közös cél eléréséhez, messziről indulva számtalan műszaki egyeztetésen, pénzügyi forrás kutatáson és megoldás keresésen át vezetett az út a mai naphoz – tette hozzá.

– A most elhelyezett alapkő az abonyi birkózás egyik mérföldköve, amely előtt az elődeink sikerei sorakoznak, mögötte a jövőbeni sikerek várakoznak – fogalmazott.

Az ünnepségen egy időkapszulát is helyeztek a földbe, melyben az Abonyi Napló egy lapszáma, az esemény meghívója és néhány fotó is őrzi majd az alapkőletétel idejét.

A képviselő-testület egyhangúlag döntött az elnevezésről

Az épülő terem névadásával kapcsolatban nem volt vita a képviselő-testületi tagok között.

– Akadnak olyan helyzetek, amikor különösen nehéz döntést hozni, a terem névadása nem ilyen volt. Egyhangúlag szavaztuk meg, hogy a terem Varga János, a Nemzet Sportolójának, olimpiai-, világ-, és európa bajnok birkózónak, a város díszpolgárának nevét viselje – fogalmazott Pető Zsolt polgármester.

Fodor Gábor, Ceglédi Tankerületi Központ igazgatója kiemelte, az összefogás, fejlesztés és fejlődés nyomán a diákok is új jövőképet kapnak. Az épülő létesítmény ugyanis Varga János egykori iskolájának területén kaphat helyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában