az idősekért végzett munkáért

2021.10.26. 18:45

Országos elismerést kapott két jászkunsági település

Réztáblát és oklevelet kapott Jászjákóhalma és Mezőtúr.

Illés Anita, Rimóczi Ágnes

Tizenkét önkormányzat nyerte el idén az Idősbarát Önkormányzat díjat, mellyel az alapítók – Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter – az önkormányzatok idősekért végzett példaértékű tevékenységét, eredményeit ismerik el. Megyénkből Jászjákóhalma és Mezőtúr érdemelte ki a címet.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára és Zsigó Róbert családokért felelős államtitkár ünnepélyes keretek között adták át a réztáblát és az oklevelet a települések polgármestereinek a minap. A díjjal egymillió-ötszázezer forint pénzjutalom is jár az önkormányzatoknak.

A bírálóbizottság idén a pályázatok értékelése során kiemelten figyelembe vette, hogy a településvezetés a pandémia időszakában milyen intézkedésekkel támogatta az idősek egészségét, fizikai biztonságát és lelki egyensúlyának megőrzését.

– Büszkeséggel tölt el, hogy eredményesen szerepeltünk az országos pályázaton – osztotta meg örömét Terjéki Tünde. Jászjákóhalma polgármestere érdeklődésünkre elmondta: a pályázatban többek között azokat a kezdeményezéseket mutatták be, melyekkel az időseket támogatták a koronavírus okozta járványhelyzetben. Összefogással segítettek például a gyógyszerek, élelmiszerek beszerzésében, ételt osztottak, telefonon tartották a kapcsolatot az idősekkel. Megtudtuk: a díjjal járó összeget az Idősek karácsonyára fordítják, melynek részeként a 70 éven felülieknek ötezer forintos ajándékutalványt adnak, valamint ünnepi műsort és vendéglátást szerveznek a szépkorúaknak.

Herczeg Zsolt mezőtúri polgármester a közösségi oldalon számolt be a pályázat eredményéről. Mint írta: a városban számos tevékenységgel próbálják támogatni idős lakosaikat. A pandémia idején egyebek közt példaértékű közösségi összefogásnak köszönhetően maszkvarrással járultak hozzá az idősek védelméhez.

Ezek is érdekelhetik