Az év egyesülete

2021.10.27. 11:28

Rangos díjjal ismerték el a tiszaföldvári polgárőrök munkáját

Az Országos Polgárőr Szövetség hagyományos ünnepi megemlékezésén rangos elismeréseket adtak át az elmúlt héten Budapesten. A Tiszaföldvár Városi Polgárőr Egyesület a hatékony közterületi polgárőr szolgálatban végzett tevékenységével az Év Polgárőr Egyesülete címet érdemelte ki. Kecse Lászlóval, az egyesület elnökével a szervezet megalakulásának körülményeit is felelevenítettük.

P. Pusztai Nóra

A közterületi szolgálat során végzett kiemelkedő tevékenységével érdemelte ki a díjat az egyesület

Fotó: Tömösközi Károly

Harmadik alkalommal ismerték el a városi polgárőr egyesület munkáját. A legrangosabbnak számító Év Polgárőr Egyesülete díjat dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság gazdaságvezetője adta át Kecse László egyesületi elnöknek a Budapesten tartott ünnepi megemlékezésen, a minap.

A Tiszaföldvár Városi Polgárőr Egyesület a kilencvenes évek végén, huszonhárom évvel ezelőtt alakult, akkor harmincöt-negyven, zömében huszonéves fiatal fogott össze.

– Dékány László volt a zászlóvivő, utána az első elnök is. Ő kezdeményezte, hogy a rendőrség mellett legyen egy civil szervezet, amely részt vesz a bűnmegelőzésben – tekintett vissza a múltra Kecse László, a szervezet jelenlegi elnöke.

– Fiatalos lendülettel és szellemmel indultunk, akkor még anyagi támogatás nélkül – emlékezett vissza. – Időközben fejlődtünk, mára a központi költségvetés mellett egyéb támogatások is segítik a működésünket, így lehetővé vált, hogy technikai eszközöket, lámpákat és egyebeket vegyünk. Később a rendőrségtől használatba kaptunk egy gépkocsit és két nagy teljesítményű motort, ezeknek mi vagyunk az üzembentartói. A munkánkat három segédmotor és két kerékpár segíti.

Most huszonöt fővel dolgozunk, szinte mindenki munka mellett vállalja a szolgálatot

– mondta.

S bár nehéz a toborzás, mégis akadnak még ifjú polgárőreik is. A tagok a járőrszolgálat mellett rendezvények biztosítását végzik, de fontosnak tartják a gyerekek közlekedési nevelését is. Minden évben szerveznek előadásokat a témában, valamint az általános iskolásoknak kerékpáros ügyességi versenyeket is.

– Elsődleges feladatunknak tekintjük a bűncselekmények megelőzését, ehhez a jelenlét a legfontosabb. A szolgálatszervezésnél ügyelünk arra, hogy hétvégente egész éjszaka úton legyünk. A statisztikák alapján ugyanis a településen akkor van nagyobb mozgás. Figyeljük a parkban vagy egyéb közterületen összegyűlt társaságokat, s az idegen autók feltűnését is – mesélt munkájukról.

A közterületi szolgálat során végzett kiemelkedő tevékenységével érdemelte ki a díjat az egyesület
Fotó: Tömösközi Károly

Az elismerés odaítélésénél alapul vették az aktív közös szolgálatot az együttműködő szervekkel, például a rendőrséggel. A tiszaföldvári polgárőrök számos esetben balesetek helyszínénél biztosítják a forgalom elterelését, megkönnyítve a rendőrök, mentők és tűzoltók munkáját.

– Sajnos az utóbbi időben rengeteg közlekedési baleset volt a térségünkben. Nagyobb kiterjedésűnél vagy az M44-es gyorsforgalmi út le- és felhajtóinál kellett irányítanunk a forgalmat – magyarázta.

Ám jó kapcsolatuk van a térségben működő egyesületekkel is, így ha valahol segítségre van szükség, ott teremnek.

– Előfordult egy környékbeli településen, hogy megfenyegettek egy családot. Járási koordinátorként jelezték felém a problémát. Több egyesület segítségével a kritikus időszakban szinte huszonnégy órát lefedett a szolgálat – magyarázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában