statisztika

2021.11.06. 06:58

A Jászkunság kisebb városaiban megnőtt a lakásépítési kedv

Többen kötöttek házasságot, viszont kevesebb gyermek született megyénkben az idei évben június végéig, mint 2020 első hat hónapjában – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, Fókuszban a megyék című kiadványából. Az adatokból egyebek mellett a lakásépítések terén zajló változások is kiolvashatók.

Czakó Nóra

A fővárost és a 19 megyét vizsgálja a társadalmi-gazdasági mutatók tekintetében a KSH első félévét taglaló legfrissebb kiadványa. Ebből megtudhatjuk többek között, hogy megyénk lakónépessége január 1-jén 363,6 ezer fő volt, 0,9 százalékkal, mintegy 3,3 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az idei év első hat hónapjában a Jászkunságban 1660 gyermek jött világra, és 3073-en hunytak el. Az elhunytak száma országos viszonylatban megyénkben emelkedett a legkevésbé.

A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 1413 fővel csökkentette a megye lakónépességét.

Az idei év első hat hónapjában 1335 pár kötött házasságot, 21 százalékkal több, mint 2020 azonos időszakában.

Fontos mutató az is, hogy a lakosság milyen körülmények között lakik, és hány lakás épült. Az elmúlt öt évben, 2016 óta évről évre egyre nőtt az új lakások száma hazánkban, megyénkre azonban nem érvényes ez a tendencia. Míg az idei év első félévében országos szinten 13 százalékkal emelkedett az épített lakások száma, addig a Jászkunságban 6,5 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszaki magas bázishoz képest.

Összesen 115 lakást vettek használatba, melyek 75 százaléka kisebb városokban, 19 százaléka a megyeszékhelyen, a fennmaradó része pedig községekben épült.

A megyei lakásépítési piacra a Szolnokon regisztrált visszaesés és a többi városban bekövetkezett erőteljes növekedés volt leginkább hatással. A kiadvány arra is rávilágított, hogy az új lakások több mint kétharmadának vállalkozások, közel egyharmadának természetes személyek voltak az építtetői. Az utóbbiak lakásberuházásainak visszaesését a vállalkozásoknál megfigyelt élénkülés nagyrészt ellensúlyozta.

Építési forma szerint a lakások csaknem kétharmadát többszintes, többlakásos épületben, közel egyharmadát családi házas formában adták át. Előbbieknél nőtt, utóbbiaknál csökkent a használatbavételek száma. Ezzel is összefüggésben az új lakások átlagos alapterülete az előző év azonos időszaki 109-ről 74 négyzetméterre csökkent, így az országos átlagtól (83 négyzetméter) is elmaradt. A lakások mindössze egyötöde épült négy vagy annál több szobával, ami a megyék és a főváros alkotta rangsorban az egyik legalacsonyabb arány volt.

Javulást mutatnak a statisztikák

Az év első felében 58 lakás szűnt meg a megyében, csaknem háromszor annyi, mint az előző év azonos időszakában. Az országos élénküléssel párhuzamosan azonban megyénkben is nőtt a jövőbeni lakásépítési kedv. A 2021 első félévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (219) 71 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszaki alacsony bázishoz mérten, és a két évvel korábbit is valamivel meghaladta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában