sajtótájékoztató videóval

2021.11.22. 17:05

Feljelentést tettek hűtlen kezelés miatt a berényi Malom-projekt ügyében

Hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt tett feljelentést a minap a jászberényi önkormányzat Fidesz frakciója. A képviselőcsoport azt reméli, az eljárás rámutat majd a Malom-projekt zavaros kérdéseire.

Hartai Gergely

Bódis Béla,önkormányzati képviselő (Fidesz), Tamás Zoltán frakcióvezető és dr. Szabó Tamás, Jászberény korábbi polgármestere

Fotó: Hartai Gergely

A „Malom Konferencia és Rendezvényközpont fejlesztése Jászberényben” elnevezésű projekt kapcsán tartott sajtótájékoztatót hétfőn székházában a város Fidesz frakciója. Tamás Zoltán frakcióvezető az eseményen elmondta, hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést a Legfőbb Ügyészségnél. Minderre a település kiemelt beruházásának problémái miatt volt szükség. A dokumentumot a képviselőcsoport valamennyi tagja aláírta.

Tamás Zoltán emlékeztetett, a rendezvényház ügyében továbbra is sok dolog tisztázatlan.

Az eljárás eredményétől azt remélik, annak révén átlátják majd a fejlesztés homályos részleteit.

– Kértük, hogy rendeljenek ki szakértőt, aki felülvizsgálja azokat az anyagokat, amelyeket a város már elkészíttetett. Arra is kértük az ügyészséget, hogy a nyomozóhatóság kijelölésekor tekintsen el a megyei főügyészségtől, valamint a megyei rendőr-főkapitányságtól egyaránt – tudtuk meg.

A sajtótájékoztatón felszólalt dr. Szabó Tamás, a képviselőcsoport tagja, korábbi polgármester is. Szavai szerint a leállt beruházással egyértelműen kár érte Jászberényt.

– A 800 millió forint pályázati forrás visszafizetési kötelezettsége jelentős kár a város számára. Ilyenre az elmúlt harminc évben nem volt példa. Az alapgondolatunk az, hogy emellett elmenni nem lehet.

A felelőst, vagy a felelősöket meg kell találni.

Az eljárástól ezért azt várjuk, hogy felderítse, kik tehetnek a helyzet kialakulásáról – taglalta.

– Nem látunk tisztán a fejlesztés ügyében. Nem kapunk meg minden információt azzal kapcsolatban, hogy mi történt a háttérben, ezért is indítottuk el ezt a folyamatot – vette át a szót Bódis Béla önkormányzati képviselő. Hangsúlyozta, frakciójuk arról is tájékozódna, hogy a projekt kezelése során – mielőtt a városvezetés felmondta a szerződést – történt-e kockázatelemzés. Azaz, milyen hatása van annak, ha a felmondást követően visszavonják a településtől a támogatást.

Bódis Béla kiemelte, megérkezett már a határozat, amely tartalmazza az összeg visszafizetését. – Magáról az információról tudunk, de a tartalmát nem ismerhetjük meg. Ha vissza kell fizetni a támogatási összeget, plusz a kamatokat és egyéb költségeket, az azt jelenti, hogy a város éves adóbevételének mintegy harmadát kell erre fordítani – mutatott rá zárszavában a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában