Visszaemlékezés

2021.11.23. 07:00

Kötetbe foglalta az 1956-os tiszaföldvári történéseket Szíki Károly

Az író három éven át gyűjtötte az könyv megírásához szükséges anyagot.

P. Pusztai Nóra

Benke Géza történetei is segítették a kötet elkészültét

Forrás: Beküldött fotó

Feljegyzések, interjúk segítségével dolgozta fel a tiszazugi város 1956-os történéseit Szíki Károly. Tiszaföldvár szülötte 1995 óta foglalkozik a forradalom és szabadságharccal, ezidáig ötven kisebb alkotása született.

– Adós voltam Földvár történetével, pedig az édesapámtól és nagybátyámtól hallottam a meghatározó személyekről. Végül három éven át gyűjtöttem az anyagot, még élő ­diákforradalmárokkal készítettem interjút, illetve a feljegyzésekből dolgoztam – mesélt Az elsáncolt falu 2. – Tiszaföldvár 1956 című iskoladrámájáról az író.

Benke Géza történetei is segítették a kötet elkészültét
Fotó: Beküldött fotó

A prológban Cseuz Zoltán visszaemlékezései repítik az olvasót az események közepébe. Ez alapján az összegyűlt tömeg a ­Hősök terén dömperrel és ­kötéllel rombolta le a szovjet emlékművet. Mint a műből ­kiderül, a térség a megyei forradalmak élén állt. Ugyanúgy­, mint Budapesten, a diákság vette kezébe az irányítást.

– A Hajnóczy gimnázium tanulói és tanárai végigjárták a várost, majd motorokkal, gépkocsikkal, traktorral vonultak Szolnokra. Útközben többen csatlakoztak hozzájuk – említette a kutatásiból felszínre került momentumot.

A hatvanötödik évforduló alkalmából a Tiszaföldvár Városi Művelődési Házban tartott könyvbemutatón a kötet részleteiről is beszélt.

Szót ejtett a célokról is.

– Az 1956-os forradalom és szabadságharc történetét még mindig félelem övezi, ezt és a kibeszéletlenséget kívántam feloldani. Most még a résztvevőkkel személyesen is találkozhattam – tette hozzá Szíki Károly, aki hangsúlyozta: a történeteket így őrizhetik meg az utókor számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában