jászkunság / videóval

2021.11.01. 15:28

Nem mindegy, melyik lámpát kapcsoljuk fel az autón

Beköszöntött az ősz, hozta magával a csapadékos, szürke időt, és a rövidülő nappalokat. Hamarabb sötétedik, az időjárás miatt rosszabbak a látási viszonyok. Gyakrabban van szükség az autó fényszóróira, kiemelten fontos azonban a helyes világításhasználat.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Rendszeresen vezető olvasóinktól is sokszor halljuk, az utakon mindig akad olyan sofőr, aki nem megfelelően használja autója lámpáit. Lássuk, mikor, melyik helyzetben milyen világítás használata indokolt.

Nappali menetfény vs. tompított világítás

A KRESZ előírása szerint a forgalomban résztvevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani – hívja fel honlapján a figyelmet a rendőrség. A nappali menetfény nappal, jó látási viszonyok között bárhol használható. Sokan azonban városon kívül is csak a nappali menetfényt használják, pedig az nem helyettesíti a tompított fényszóró használatát, hiszen nem ugyanaz a kettő funkciója. A nappali menetfény feladata, hogy láthatóvá tegyen minket a többi jármű számára, a tompított fényszóróé pedig az, hogy megvilágítsa előttünk az utat. Szürkülettől kezdve, illetve rossz látási viszonyok között, erősen csapadékos időben, esőben, hóban, illetve ködben az autókon a tompított világítást kell felkapcsolni lakott területen belül és kívül egyaránt, nem elég a nappali menetfény.

Mutatunk egy videót is a kettő közti különbségről:

 

Mi a helyzet a távolsági fényszóróval?

Távolsági fényszórót lakott területen belül csak fényjelzés adására lehet használni, lakott területen kívül pedig olyan forgalmi szituációkban, amikor annak használata nem zavarja a többi közlekedőt – írja tájékoztatójában a rendőrség. A szabályozás mellett a használatot gyakorlatias szempontok is befolyásolják: például ködben nem jó a távolsági fényszóró, mert a fényét a köd visszaveri, így az autóból a sofőr nemhogy messzebb nem lát, de egy vakító „fényfalat” hoz létre maga előtt, ez pedig veszélyes lehet, így kerülendő.

Ködlámpát csak indokolt esetben!

Talán a leggyakoribb probléma a világítás megválasztásánál a ködlámpa indokolatlan használata. Előfordul, hogy néhányan városon belül, jó látási viszonyok mellett is ködlámpával közlekednek a tompított világítás helyett.

Tompított vagy távolsági fényszóró helyett, vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják, például erősen ködös, párás időjárás esetén. Nagy forgalomban, lassú haladáskor, főleg akkor, ha valaki folyamatosan mögöttünk halad, semmiképp sem szabad használni.

Ha indokolatlanul használjuk a ködlámpát, annak fénye vakíthatja a szembejövőt, ráadásul nem is világít olyan messzire, hiszen nem ezt a célt szolgálja. Kényszerhelyzetben, ha kiég a tompított izzója, akkor felkapcsolható, de a hibát az első adandó alkalommal el kell hárítani.

A ködlámpákat csak addig szabad bekapcsolt állapotban tartani, amíg indokolt. Amint javulnak a látási viszonyok, le kell kapcsolni, mert zavarhatja a többi közlekedőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában