jászkunság

2021.11.24. 13:58

Településszépítő akciókban is felhasználják az értékes humuszt

Van, ahol a szolgáltató szállítja el, másutt gyűjtőpontokon lehet leadni az ágakat, leveleket.

Rimóczi Ágnes

Nagykörűben komposztálják az összegyűjtött zöldhulladékot – mutatja Túri Tibor polgármester

Fotó: Mészáros János

Lehet, hogy némi bosszúságot okoznak a fákról lehulló falevelek, mégis érdemes összegyűjteni az avart, mert abból értékes tápanyag „készíthető” komposztálással. Mindez kis helyen megoldható, de aki nem akar ezzel otthon foglalkozni,

közösségi gyűjtőhelyekre is beviheti az összeszedett faleveleket. Egyre több településen van lehetőség erre.

– Három éve kezdtünk komposztálni. Az első néhány hónap tanulóidő volt, két év telt el, amióta a zöldhulladékainkat ilyen módon hasznosítjuk – mondta el egy szolnoki férfi.

– Tavasztól, időjárástól függően késő őszig kinn vagyunk az üdülőnkben, ittlétünk idején mindent a komposztálóba teszünk, amit lehet. Legfőképpen zöldség- és gyümölcshéj, valamint ősszel a falevelek kerülnek bele – mondja. – A kertünk egyik csücskében fűszernövényeket nevelünk, ezzel a komposztálódott anyaggal tápláljuk a földjüket.

A komposztálás nem bonyolult, csupán időre és néhány négyzetméternyi árnyékos helyre van szükségünk a kertben.

Vannak, akik mégsem vágnak bele, ők gyűjtőpontokra vihetik a lehullott falevelet, levágott füvet. Az összegyűjtött zöldhulladékot az NHSZ elszállítja.

– A zöldhulladék kezelése településenként eltérő, van, ahol házhoz menő gyűjtés van, így például Szolnokon is, máshol pedig gyűjtőpontokra lehet bevinni a zöldhulladékot. Ezeket az információkat a weboldalunkon megtalálják, illetve a helyi önkormányzatok is tájékoztatást nyújtanak erről, hiszen a szolgáltatást az adott helyhatóság és a társaságunk közötti szerződés szerint végezzük – mondta el érdeklődésünkre Kiss Zsófia, az NHSZ marketingasszisztense.

Vannak települések, ahol emellett saját célra is gyűjtik a zöldhulladékot, s az abból keletkezett komposztanyagot a település virágosításakor használják fel.

– Az úgynevezett KTSZ udvarán van lehetőség lerakni az összegyűjtött leveleket, levágott füvet. A kérés az, hogy lebomló zsákban vagy csak úgy szabadon rakják le a zöldhulladékot a lakosok, és persze fontos, hogy ne keveredjenek a levél közé egyéb anyagok – hangsúlyozta Túri Tibor.

Nagykörűben komposztálják az összegyűjtött zöldhulladékot – mutatja Túri Tibor polgármester
Fotó: Mészáros János

Nagykörű polgármestere hozzátette, rendszeresen érkezik zöldhulladék, a közterületekről összegyűjtött füvet, leveleket is oda viszik a közmunkások. Sok értékes humusz keletkezik, most is nagyjából nyolcvan köbméter tápanyagdús komposzt áll rendelkezésre.

– A falu virágágyásaiba jut majd belőle, de egyéb településszépítő kezdeményezéshez is felhasználható. Mindenképpen hasznos ez a lehetőség, s úgy tűnik, egyre jobban terjed, nálunk is érdeklődtek már más településekről a megvalósítással kapcsolatban – tette hozzá a településvezető.

Sok előnye van a módszernek

A komposztáláshoz nincs szükség különösebb szaktudásra, ráadásul számos előnye van. A keletkező humuszanyagok javítják a talaj szerkezetét, ezzel védik a talajt az eróziótól, javítják víz- és hőháztartását, ami a növények gyorsabb csírázását és növekedését eredményezi. A komposzttrágyázás hatása jóval tovább tart, mint a szerves trágya hatása.

Mindezek mellett az sem elhanyagolandó tény, hogy ahol komposztálnak, ott a háztartási hulladékok mennyisége 30–50 százalékkal csökken, a kerti hulladékoké gyakorlatilag teljesen megszűnik, így a hulladéklerakókat is tehermentesíteni tudjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában