Jászkunság

2021.12.30. 06:50

Megunhatatlan a virsli és a malachús szilveszterkor

Változatlanul a hagyományos ételek a legnépszerűbbek szilveszterkor. Ilyenkor fogy a legtöbb pezsgő, virsli és malachús, újév napján pedig lencse kerül az asztalokra. A többség karácsony után szerzi be az év végi mulatságok és újévköszöntők gasztronómiai hozzávalóit. Az áruházakban már hetekkel ezelőtt virsliakciókkal találkozhatott az ember, és aki akarta, a szilveszteri kocsonyába valót is jó előre beszerezhette.

Munkatársainktól

A Székely és Társa Kft. szolnoki vásárcsarnokban található üzletében Balog Éva eladó mutatta a párban árult sertésvirslit

Forrás: Nagy Balázs

Szabados Károly, a rákóczifalvi Szabados-Hús Kft. ügyvezetője is arról számolt be, hogy a kocsonyába való köröm, fül, farok és bőr már karácsony előtt is nagyon fogyott, éppúgy, mint húsvét közeledtekor.

– A jó árut mindig keresik – szögezte le. – Nálunk kedden ugrott meg a forgalom, de legjobban szerdán volt észrevehető. Hétfőn is kinyitottunk, bár nem szoktunk, bizonyára emiatt vásároltak kevesebben. Csütörtökön még sok vevőre számítunk, pénteken már csak azokra, akik nem értek rá bevásárolni az előző napokban. Falván is év végi sláger a virsli és a bőrös malac, ez utóbbiból félbe vágottat és szeleteltet egyaránt kapni. A bőrös malacot több kilós tételekben veszik, van, aki otthoni szilveszterezéshez, van, aki buliba. 

– Virsliből juhbeleset tartunk, azt is nagyon viszik. Tavalyhoz képest még valamivel olcsóbbak is vagyunk, mert idén nagyon alacsony volt a sertés ára, annak ellenére, hogy a takarmány megdrágult. Sok COOP-üzletbe is szállítunk árut, úgy tűnik, azokban szintén jó a forgalom – mondta Szabados Károly. Hozzátette: keresett a sertéscomb és a lapocka, népszerű a darált hús, ezek karácsony előtt ugyancsak jól fogytak. 

A szolnoki vásárcsarnok húsboltjaiban is veszik a szilveszterre valót. A Székely és Társa Kft. üzletében szerdától ugrott meg a forgalom, mint azt megtudtuk Székelyné Németh Erika kereskedelmi igazgatótól. – Jól fogy a bőrös malac és a virsli, legnagyobb rohamra csütörtökön számítunk. Pénteken is nyitva tartunk még, de akkor már nem lesz olyan sok vásárló. Azt tapasztaljuk, hogy rengetegen kihasználják a bevásárlásnál a SZÉP-kártyájukat. Igencsak változatos, hogy milyen tételekben szerzik be a húsfélét, de legtöbben egy átlagos, otthoni szilveszterre készülnek – osztotta meg tapasztalataikat Székelyné Németh Erika. 

– Szilveszterre főként a bőrös malacot és a virslit keresik a vásárlók az üzleteinkben. Saját sertéseket vágunk, törekszünk a minőségre – felelte érdeklődésünkre Bertalan László jászladányi hentesmester. – Karácsony előtt a húsos vagy töltött káposztának, valamint a kocsonyának való húsféleségeket vitték jobban.

Meglepő, hogy olyan nagy volt a kereslet a kocsonyának valóra, mint húsvét előtt szokott.

–  A madárinfluenza miatt az idei ünnepre nem igazán volt szárnyas – tette hozzá. Akik szívesebben vásárolnak a nagy áruházláncokban, az akciókat figyelik. Sokfelé már karácsony előtt lehetett akciósan virslit beszerezni és a kocsonyához valót is megvehették a karácsonyi menü alapanyagaival együtt. 

– Korábban jártunk már úgy, hogy az év végéhez közeledve nem sikerült sertéskörmöt és -farkat vennem, bár állítólag volt, de hamar elkapkodták, nekem már nem jutott. Így aztán idén már november végén bespájzoltam belőlük – mondta Pappné Ildikó. – A fagyasztóban eláll. Beszereztem a sültnek valót is. Virslit kedden vett akciósan a férjem, kilóra vetítve még 800 forint sem volt. Már csak a kedvenc pezsgőink valamelyikét kell megvásárolnom, most nézem, hátha akciózzák valahol – árulta el a családi összejövetelre készülő asszony. 

Karcagon is nagy keletje van most a sertésárunak

Mint megtudtuk: Karcagon a juhbeles sertésvirslit keresik leginkább, valamint a magas hústartalmú fajtákat. A henteseknél 1250–2000 forint kilója. Kelendő a bőrös malachús és a sütni való kolbász, a dagadót és a nyúlját pedig tölteni vagy rablóhúsnak veszik. A szárnyasokat (csirkét, pulykát) levesnek sem nagyon viszik, inkább a sertés húsos csontot kilónkénti 650–1000 forintos áron. Kocsonyának valót (körmöt, farkat, bőrkét) 1800 forintért lehet vásárolni kilónként. Ennyiért már perzselt és konyhakész körömhöz jut a vevő, amit magának kell megtisztítania, az olcsóbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában