Jászkunság

2022.01.15. 06:55

A biztonságos tíz helyett hat centis vastagságot mértek az Alcsi-Holt-Tiszán

Télen a befagyott szabad vizek gyermekre és felnőttre egyaránt vonzerőt gyakorolnak, ugyanakkor veszélyeket is rejtenek magukban. A jégbeszakadások gyakran tragédiával végződnek az emberek felelőtlen viselkedése és a jég nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás ugyanis nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait.

Czakó Nóra

Mihalik Zsolt mutatja a 6 centiméter vastagságú jégdarabot, mellette Kosztadinovszky Roland

Forrás: Nagy Balázs

– A téli, fagyos időjárás beálltával naponta végezzük az állóvizek jégvastagságának mérését a területünkön – mondta hírportálunknak Mihalik Zsolt őrnagy. A Szolnoki Vízirendészeti Rendőrőrs parancsnoka kollégájával, Kosztadinovszky Roland főtörzszászlós, vízirendészeti körzeti megbízottal pénteken délelőtt az Alcsi-Holt-Tiszán hat centimétert mért.

– Ezen a télen a mai nappal bezárólag a hét centimétert még egyszer sem haladta meg itt a jégvastagság, vagyis nem biztonságos. Még egyáltalán nem alkalmas a sportolásra, jégen való tartózkodásra – hangsúlyozta Mihalik Zsolt. 

– Alapvető szabály, hogy a szabadvizek jégfelületére csak abban az esetben lehet rálépni, ha kellő szilárdságú, nem mozog, nem olvadt, és a vastagsága meghaladja a tíz centimétert, tömeges tartózkodás esetén pedig a tizenkét centimétert. 

Nagyon fontos, hogy folyóvizekre, illetve azok mellékágaira semmilyen körülmények között nem lehet rámenni 

– fűzte hozzá az őrsparancsnok, aki arról is beszélt, hogy a vízirendészet, a közterület felügyelet és a társhatóságok is ellenőrzik a vízfelületeket. 

Amennyiben észlelik, hogy valaki olyankor tartózkodik a jégen, amikor az tilos, ha az elégséges, elsősorban figyelmeztetik, de helyszíni bírságot és feljelentést is maga után vonhat egy ilyen cselekedet.

Mihalik Zsolttól megtudtuk, hogy nem kellett még ilyen esetben intézkedniük, és tapasztalataik szerint az emberek megértik, illetve betartják a szabályokat.

Az állóvizek aktuális jégvastagságáról a 112-es segélyhívó számon lehet érdeklődni.

Bálint F. Levente megyei rendőrségi sajtóreferens mindehhez hozzátette, hogy éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével, illetve kikötők és veszteglőhelyek területén tilos a még biztonságosnak ítélt jégre is rámenni.

– A szabad vizek jegére nem csak a sportolásra, csúszkálásra vágyók mennek, hanem azok is, akik horgászat, illetve szellőztetés céljából léket vágnak – fejtette ki Bálint F. Levente.

– Lék vágása esetén a jégmentessé vált területet legalább ötven méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni. 

Az egy négyzetmétert meghaladó területű léket nem elég megjelölni, azt egy méter magasságban, legalább tíz centiméter széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni. 

– A jégen tartózkodás során, ha gyanús ropogást, recsegést hallanak, azonnal feküdjenek a jégre, hogy minél nagyobb felületen legyen terhelve a jég, és próbálják a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Beszakadás esetén igyekezzenek a jég szélében megkapaszkodni és lábukkal a part felé lökni magukat, illetve kérjenek segítséget. A megkapaszkodás, illetve a part felé igyekvés során kerüljék a felesleges mozdulatokat, hogy megőrizzék a ruházatukban lévő szigetelő légréteget. A partot érést követően pedig azonnal menjenek meleg helyre, szárítkozzanak meg, törölközzenek szárazra, igyanak forró italt, de kerüljék a kávé és az alkohol fogyasztását – tanácsolta a sajtóreferens.

A megyei rendőr-főkapitányság kéri, hogy ne kezdjenek felelőtlenül mások mentésébe, mert ez csak tetézheti a bajt, hiszen az életüket kockáztathatják, illetve további beszakadások keletkezhetnek. Hívjanak segítséget, és a mentést végzőt kötelekkel, illetve társakkal biztosítsák. Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsanak a jégbeszakadtnak, ha pedig többen vannak, egymás lábát fogva – mint egy hason fekvő lánc – segíthetnek. A mentést követően hívjanak mentőt!

Cibakházán sem lehet még csúszkálni

Korcsolyázás, jégen siklás tekintetében is kedveltnek számít a Holt-Tisza Cibakházán. A jég vastagsága viszont egyelőre nem alkalmas a téli sportokra. A nagyközség honlapján is felszólította a lakosságot, hogy a befagyott szakaszra lépni nemcsak életveszélyes, de büntetésre is számíthat, aki megteszi. A vastagságot folyamatosan mérik, az a napokban alig volt három centiméter, a biztonságos tizenkettő helyett. A helyiek számíthatnak arra, hogy az önkormányzat jelzi majd, ha a jég megfelelő szintűre duzzad, erre viszont az időjárás előrejelzés alapján egyelőre kevés esélyt látnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában