Jászkunság

2022.01.31. 06:30

Bemutatjuk az idei Prima díj jelöltjeit

Demján Sándor 2003-ban hozta létre a Prima Primissima Alapítványt. Azóta a különböző kategóriákban országos díjakat adnak át az adott terület legjobbjának megválasztott személyeknek. A VOSZ megyei elnöksége idén is szeretné megszervezni a Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi Prima díjak átadását. A civil szférából érkező javaslatok alapján az alábbi harminc személy került be a középdöntőbe. A nyertesek nettó egymillió forintot kapnak.

Munkatársainktól

Dr. Lits József, a VOSZ megyei elnöke, a területi Prima díj atyja Fotó: Mészáros János

Voksolni csak az Új Néplapban megjelent szavazószelvénnyel lehet. A szavazólapokat a VOSZ-hoz (5000 Szolnok, Óvoda utca 2.) vagy lapunk ügyfélszolgálatára (5000 Szolnok, Boldog Sándor István körút 10., földszint 1.) kell eljuttatni. Szavazni 2022. május 17-éig lehet. A szavazólap keddenként jelenik meg az Új Néplapban. A beérkező voksok alapján dől el a közönségdíj sorsa. Az itt bemutatott harminc jelölt közül a már döntőbe jutott tízről, illetve később a Prima díjasokról a tanácsadó testület dönt. Az eltelt nem kis idő ellenére változatlanul fokozott érdeklődés kíséri a középdöntőbe jutott jelölteket. A VOSZ elnöksége kéri az érdeklődőket, hogy a beküldött szavazatokkal segítsék kiválasztani a megyénk egyik legjelentősebbnek számító elismerésére, a Prima díjra érdemeseket.

Magyar Irodalom

Darvasi László, költő, író, újságíró

TÖRÖKSZENTMIKLÓSI SZÜLETÉSŰ, József Attila-díjas költő, író, meseíró. Regényeket, verseket, novellákat és színházi műveket egyaránt ír, több munkája franciául, németül és hollandul is megjelent. 2020-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Irodalmi Osztályának tagja. 

Darvasi László

Molnár H. Magor költő, szerkesztő

SZOLNOKON NŐTT fel, itt is érettségizett. Egyetemi diplomát magyar nyelv és irodalomból szerzett. Verseit, esszéit, kritikáit rangos irodalmi folyóiratok és antológiák közlik. 2016-ban Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott. 2017-től az ESŐ című irodalmi lap egyik szerkesztője. 

Molnár H. Magor

P. Nagy István költő, kritikus

Húsz éven át az ESŐ című irodalmi lap olvasószerkesztője, a szolnoki Varga Katalin Gimnázium tanára. Több, mára már elismert író pályakezdését támogatta. A Magyar Írószövetség tagja, Sinkó-díjas és Móricz Zsigmond-ösztöndíjas. Eddig négy verses- és egy esszékötete jelent meg. 

P. Nagy István

Magyar színház- és filmművészet

Horváth Gábor, színművész

A szikszói születésű színész már 1985-től tagja a szolnoki Szigligeti Színháznak. Azóta számtalan darabban nyújtott emlékezetes alakítást, megbízható, precíz munkájára mindig számíthatnak kollégái. Szívesen dolgozik diákokkal is, több amatőr előadás létrehozásában segített. 

Horváth Gábor

Lugosi Claudia, színművész

A kaposvári születésű színésznő 1995-től, főiskolás kora óta a szolnoki Szigligeti Színház tagja. Mivel a színművészeti előtt zenei konzervatóriumot végzett, énekhangjával számos zenés darabban kápráztatta már el a szolnoki közönséget, de prózai szerepekben is kiválóan alakít.

Lugosi Claudia

Zelei Gábor, színművész

Gyerekszínészként kezdte a szolnoki Szigligeti színpadán, majd a gimnázium után csatlakozott is a társulathoz. Színpadi alakításai mellett több magyar és egy külföldi mozifilmben is láthatta már a közönség. Egyebek mellett a Hasutasok és Bakkermann című vígjátékokban szerepelt. 

Zelei Gábor

Magyar képzőművészet

Király György, festőművész

A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI Egyetemen diplomázott festőszakon, MAOE diplomadíjjal, majd Barcsay-díjban részesült. 2009 óta a Szolnoki Művésztelepen él és alkot. Különös csendek sorozatából tavaly könyve jelent meg. Több hazai és külföldi tárlaton szerepelt már. 

Király György

Krisztián Károly, festőművész

Szolnokon született, a nyolcvanas évek végétől alkotói tanulmányokat folytatott a Szolnoki Művésztelepen. Műveit országszerte elismerik, és számtalan kiállítást tudhat magáénak. Alkotásaira a színek erőteljes kifejezése a legjellemzőbb, melyet autodidakta módon sajátított el. 

Krisztián Károly

Szabó Ágnes, festőművész

Közel negyvenéves pályafutása során számos kiállításon megmutatta tehetségét, melyet négy esztendővel ezelőtt életműdíjjal ismertek el. Alkotói munkássága mellett megannyi szolnoki fiatalt tanított festeni és rajzolni, ezáltal megszerettetve velük a művészet szépségét. 

Szabó Ágnes

Magyar tudomány

Dr. Barna Gábor, néprajzkutató

Állami és nemzetközi díjakkal elismert, európai kitekintésű kutató, illetve oktató. Szűkebb pátriája kutatásáért Jászságért és Nagykunságért díjat vehetett át. Tudományos testületek vezetője. Könyvei a szülőföld megismerését, valamint szeretetét szolgálják. 

Dr. Barna Gábor

Dr. Boros G. László, biokémikus orvos

Szolnokon született, 1987-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát. 1989 elejétől Németországban, 1990-től az Egyesült Államokban kutat. Jelenleg a Vrije és Amszterdam egyetemek szubmolekuláris orvostudományok – ezen belül a deutenomika – rangidős tanára. 

Boros László

Dr. Juhász István, aneszteziológus

2015-ben diplomázott a Debreceni Egyetemen, azóta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház intenzív terápiás szakorvosa – 2018 óta a mentőkkel is vonul. Hatalmas szerepet vállal a koronavírus elleni harcban, a Covid-részleg intenzív osztályának vezetője. 

Dr. Juhász István

Magyar oktatás és köznevelés

Ferenczné Teleky Éva, korábbi igazgató

Óvodapedagógus, okleveles minőségfejlesztés és pedagógia szakos tanár. 2007 óta a Szolnok Városi Óvodák igazgatója. 2020-ig a Pedagógiai Oktatási Központ vezető szaktanácsadója. Munkájáért Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet, Szurmay Ernő- és Brunszvik Teréz-díjat vehetett át. 

Ferenczné Teleky Éva

Molnár László iskolaigazgató

A József Attila Tudományegyetem matematika-fizika középiskolai tanári szakának elvégzését követően, 1984-ben került a szolnoki Varga Katalin Gimnáziumba. Az intézményt immár 2002 óta vezeti. Ezenfelül 2010-től a Finnugor Népek Baráti Körének elnöke. 

Molnár László

Szitt Melinda, balettmester

Egyetemi oktató, hazai és külföldi tapasztalatait tizennégy éve kamatoztatja a megyeszékhelyen, megannyi rendezvény aktív résztvevője. Munkáját Béres-díj Szolnok kultúrájáért kitüntető címmel ismerték el, minekutána hivatásával számos fiatalt inspirál a táncművészetre.

Szitt Melinda

Magyar építészet és építőművészet

Flamex-Trade Kft. – szolnoki felújítások

Szabó István önálló kisiparosként 1986-ban kezdte vállalkozását, mely festés-mázolás-tapétázással indult. 2011-ben alapította családi vállalkozását, a Flamex-Trade Kft.-t. Munkáik között szerepel a szolnoki „Hatvanas ABC” felújítása és a vártemplom rekonstrukciója. 

Szabó István

Simkó József, építész

Okleveles építész üzemmérnök, az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolán diplomázott. 1984-ben költözött családjával Szolnokra, és a megyei tanács építési, közlekedési és vízügyi osztályán helyezkedett el. Nyugdíjazását követően szakmai tanácsadóként vezette Szolnok építéshatósági osztályát.

Simkó József

Tanács Lajos, építész

Több mint öt évtizede él és dolgozik Szolnokon, legjelentősebb munkái is a városhoz kötődnek. Tervezői alkotómunkája mellett évekig oktatott a megyeszékhelyen, illetve sokáig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építész Kamara elnöke, majd az országos kamara elnökségi tagja volt. 

Tanács Lajos

Magyar sajtó

Hortobágyi Zoltán, újságíró

Pályáját a Szolnok Megyei Néplapnál kezdte, dolgozott más megyei, illetve országos napilapoknál is. Volt rádiós munkatárs, és több televíziónál látott el feladatokat az elmúlt évtizedekben. Egy ismeretterjesztő filmsorozat készítésében producerként vett részt.

Hortobágyi Zoltán

Molnár-Révész Erika, újságíró

Tizenhét éve dolgozik a médiában, kezdetben a Zounok Tv majd a Szolnok Televízió riportere. 2007-től 2012-ig a B Stúdió alkalmazottjaként több országos tévécsatorna, illetve a Magyar Televízió regionális híradóinak tudósítója. 2017-től dolgozik az Új Néplap újságírójaként.

Molnár-Révész Erika

Pető Dávid, a Szolnok Televízió cégvezetője

Tizennégy éve dolgozik a Szolnok Televíziónál. Pályája elején a sportműsorba és az Aktuális hírmagazinba készített tudósításokat. Majd több műsor szerkesztője, vezetője volt. Betöltötte a televízió gyártásvezetői pozícióját, 2021 óta pedig a Szolnok Tv cégvezetője.

Pető Dávid

Magyar népművészet

Gonda István, fazekasmester

Mezőtúron született. Túri fazekasoknál tanulta a mesterséget, majd ugyanott oktatott is. 1975-ben népi iparművész lett. Több alkotását országos, megyei és városi intézményeknek, minisztériumoknak adományozta. 1985-ben kapta meg a Népművészet Mestere címet.

Gonda István

Máté Jánosné, gyűjtő

Harminc esztendeje gyűjti a népi bölcsességeket, jótanácsokat közvetítő hagyományos falvédőket, több mint kétszáz darab büszke tulajdonosa. Gyűjteményéből a férjével közösen kis magántárlatot alakítottak ki, mely rákóczifalvi parasztházukban látható, számos egyéb régiséggel együtt.

Máté Jánosné

Szűcs Imre, fazekas népi iparművész

A Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja, a népművészet mestere. Fél évszázada alkot feleségével tiszafüredi műhelyében. Tavaly nyitotta meg Fazekas Gyűjteményes Házát, mely egyfajta életművi áttekintés. Munkásságát a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el.

Szűcs Imre

Magyar zeneművészet

Izaki Maszahiro, főzeneigazgató

Fukuokában született, az ottani egyetemen énekelni, zongorázni és vezényelni tanult. 1995-ben első lett a Magyar Televízió Nemzetközi Karmesterversenyén. Dolgozott a Magyar Állami Operaházban is. Jelenleg Szolnok főzeneigazgatója, a Szolnoki Szimfonikusok vezető karmestere.

Izaki Maszahiro

Kiss Boldizsár, karnagy

2019 januárja óta a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus karnagya. A főbb szolnoki koncerthelyszínek mellett többször vezényelt a Zeneakadémián, a Művészetek Palotájában és a Pesti Vigadóban. A budapesti Szent István Zeneművészeti Szakgimnázium szolfézs-zeneelmélet tanára.

Kiss Boldizsár

Váradi László, zongoraművész

Junior Prima díjas, a Zeneakadémia oktatója, doktori iskolájának hallgatója, Jászkisér díszpolgára. Számos zongoraverseny győztese, fődíjat nyert a csehországi Novák-Czikker Nemzetközi Zongoraversenyen és a Los Angeles-i Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen.

Váradi László

Magyar sport

Berente Judit, transzplantált sportoló

A jászkiséri kötődésű pedagógus több mint huszonöt éve él beültetett vesével. A sífutó, biatlonos sportoló három aranyérmet szerzett a szervátültetettek téli világjátékán. 2020-ban az év legjobb fogyatékos sportolójának választották. A Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke.

Berente Judit

Furkó Kálmán, Európa-bajnok evezős

A 24 esztendős, szolnoki születésű versenyző tavaly klubot váltott, a Tisza Evezős Egyletből a Szolnoki Sportcentrum-Sportiskolába igazolt. Emellett sikeres évet is zárt 2021-ben, hiszen győri társával, Szabó Bencével Európa-bajnoki címet szerzett a könnyűsúlyú kettesek mezőnyében.

Furkó Kálmán

Urbán Lajos, vízilabda-mesteredző

Több évtizede a szolnoki vízilabda meghatározó alakja a ma is aktív, 77 éves szakember. Játékosként magyar bajnok lett, edzőként pedig az utánpótlás-válogatottal kétszeres Eb-aranyérmes, ezért mesteredzői címet kapott. Emellett több állami kitüntetés büszke tulajdonosa.

Urbán Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában