Jelentősen nőtt a kereslet a Covid-gyorstesztek iránt a Jászkunságban

Egyre többen vásárolnak FFP2-es maszkokat is a patikákban.

Illés Anita, Rimóczi Ágnes

Tóthné dr. Sántha Gabriella (balra) és Bánfi né Haier Kitti töltik fel a patika egyik polcát a frissen érkezett gyorstesztekkel

Forrás: Mészáros János

Az elmúlt hetekben felgyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, aminek köszönhetően egyre többen vásárolnak gyorstesztet a gyógyszertárakban. A kereslet megnőtt, ennek ellenére nincsen ellátási probléma, megyénk patikáiban többféle, megbízható teszt közül választhatnak a vásárlók.

Nálunk nagyjából ötven százalékkal nőtt meg a kereslet a tesztek iránt január eleje óta

– foglalta össze röviden Tóthné dr. Sánta Gabriella. A szolnoki Fehér Kereszt Patika vezetője hozzátette, hogy január elsején éppen ők voltak az ügyeletesek, s akkor is volt, aki gyorstesztért kereste fel a patikát. Sokan vannak, akik szeretnének mielőbb megbizonyosodni arról, hogy esetleg elkapták-e a betegséget.

Mindegyik típusból tartunk, ugyanúgy megtalálhatók orrmintavételes tesztek, ahogyan nyáltesztek és vannak vérmintás tesztjeink is. Ha lehet úgy fogalmazni ezekkel kapcsolatban, mindenki az ízlése szerint választhatja ki, melyiket szeretné használni. Természetesen, ha valaki tanácsot kér, kollégáink segítenek, így például gyermekeknek inkább nyáltesztet szoktunk adni, hiszen annak az alkalmazása kevésbé kellemetlen. A tesztek egyébként nagyjából ugyanolyan érzékenységűek. Mindezek mellett természetesen kaphatók ellenanyagtesztek is, ezeket is keresik, sokan ugyanis azt szeretnék tudni, vajon átestek-e már a betegségen

– számolt be az elmúlt hetek tapasztalatáról a szakember.

A tesztek ára náluk 2700 és 5700 forint között mozog, kapható úgynevezett családi csomag, mely nagyjából tizennégyezer forintért öt darab tesztet tartalmaz. A vezető gyógyszerésztől azt is megtudtuk, hogy a tesztek mellett kelendőek még a maszkok is. Még mindig népszerűek az orvosi maszkok, de egyre többen vásárolnak FFP2-es maszkokat, nem véletlenül, hiszen azok hatékonysága jóval nagyobb.

Úgy a maszkok, ahogy a tesztek tekintetében is ellátottak már a patikák, nem kell attól tartani, hogy vásárlóként nem jutunk ezekhez az eszközökhöz – tette hozzá Tóthné dr. Sánta Gabriella.

A törökszentmiklósi Kígyó Gyógyszertárban is hasonló a tapasztalat, ahogy érdeklődésünkre ott is elmondták, nincsen ellátási probléma.

Most már egyértelmű, hogy mely tesztek engedélyezettek, melyeket lehet forgalmazni, beszállítóink folyamatosan biztosítják az utánpótlást. Így fennakadás nélkül ki tudjuk elégíteni a megnövekedett keresletet. Jelenleg a patikában négyfélét forgalmazunk, melyek ára 1900 és ötezer forint között mozog – mondta el dr. Majtényi Ilona.

Ezek a tesztek megbízhatóak, egyszerűen kezelhetők, mindenki eldöntheti, hogy melyik számára a legmegfelelőbb, melyik választja. Az áruk is csökkent némileg a korábbihoz képest

– emelte ki a vezető gyógyszerész.

Vitaminokból is többet veszünk

– Valóban nőtt a kereslet a koronavírus tesztek iránt – vág egybe az általános tapasztalatokkal egy jászsági kisváros gyógyszerészének véleménye is. Hozzátette: az egyszerűbb használatuk miatt az utóbbi időben az antigén nyálteszteket viszik jobban. Emellett azt is tapasztalják, hogy a tesztek ára jelentősen csökkent. Jelenleg kétezer forint körül van a nyálteszt, míg korábban közel háromezer, négyezer, sőt hatezer forint volt az ára. Ugyanez mondható el az orrüreges tesztekkel kapcsolatban is, azokhoz is olcsóbban juthatnak az emberek. A szakember azt is elmondta, hogy továbbra is sokan vásárolnak különböző vitaminokat, immunerősítő készítményeket.

– Azt tapasztalom, hogy egyértelműen fokozta a vitaminfogyasztást a koronavírus-járvány – jegyezte meg. Hozzátette, elsősorban a C- és D vitaminon van a hangsúly, kedvelik a kettő az egyben készítményeket, ami az említetteket egyaránt tartalmazzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában