Megelőzés

2022.02.22. 11:29

Már érkeznek az EpiPen injekciók a szolnoki iskolákba

Elkezdődött a szolnoki önkormányzat által biztosított és finanszírozott, az anafilaxiás sokk, vagyis a súlyos allergiás reakciók kezelésére használható EpiPen kiszállítása a köznevelési intézményekbe. Kedden reggel Szalay Ferenc polgármester tíz adag injekciót adott át a Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetőjének.

Czakó Nóra

Szalay Ferenc polgármester, mellette pedig Várady Éva intézményvezető

Forrás: Nagy Balázs

Harminc adag EpiPen már megérkezett a megyeszékhelyre, melyek az általános és középiskolákba, a Szolnoki Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskolába és a városi kollégiumba kerülnek. Az óvodák és a bölcsődék EpiPen Juniort kapnak majd, ezek beszerzése még folyamatban van. Addig is a szakemberek által az allergiás reakció kezelésére javasolt Fenistil cseppek és Prednizolon tartalmú kúp áll rendelkezésre az intézményekben.

Kedden reggel Szalay Ferenc polgármester tíz injekciót adott át Váradi Évának, Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetőjének dr. Tancsik Andrea iskolaorvos jelenlétében. 

Ezek a szolnoki általános iskolákba kerülnek majd, minden intézménybe egy adag.

– Az egyházi fenntartású óvodák és iskolák is kapnak EpiPen injekciót – emelte ki Szalay Ferenc. 

– Úgy gondolom, ez valóban szükséges, hiszen gyakran olvashatunk róla, hogy akár egy darázscsípésből, akár egy mogyoróallergiából mennyi probléma származhat. Ha szeretnénk törődni a gyermekekkel, akkor ilyen aprónak tűnő, de nagyon komoly dologgal tehetjük ezt meg. Annak idején a méhnyakrák elleni védőoltást szintén dr. Tancsik Andrea vezényletével indítottuk el országosan egyedülálló módon Szolnokon, majd a rota vírus elleni oltást is bevezettük a városban – idézte fel a polgármester, aki hozzátette, hogy ha 

egy-egy EpiPen injekciót felhasználnak, vagy lejár a szavatossága, az önkormányzat természetesen saját költségén pótolja majd.

Dr. Tancsik Andrea iskolaorvostól megtudtuk, hogy az injekció ki tud védeni egy nagyon súlyos allergiás reakciót, de mivel erre teljes egészében nem képes, fontos, hogy az alkalmazásával egy időben azonnal hívjunk mentőt is. Az allergiás reakció után ugyanis előfordulhat légzésleállás, hányás vagy szívleállás.

Szalay Ferenc, mellette dr. Tancsik Andrea iskolaorvos

Forrás: Nagy Balázs

– Az EpiPen egy egyszerűen alkalmazható készülék, hiszen olyan, mint egy toll, amely gyakorlatilag egy adrenalin injekciót tartalmaz – magyarázta az iskolaorvos.

– Csak a comb külső felszínére kell helyezni, oda kell nyomni pár másodpercig, és magától bejut a szervezetbe a gyógyszer. Ehhez a beavatkozáshoz még a gyermeket sem kell levetkőztetni, ruhán keresztül is be lehet adni.

Váradi Éva mindehhez hozzáfűzte, hogy addig jó, amíg ez az injekció a szekrényben áll és porosodik, de amikor szükség lesz rá, akkor életet ment, így biztonságérzetet ad majd minden intézménynek.

Mindig vannak megelőző tünetek

Dr. Tancsik Andrea arról is beszélt, hogy az anafilaxiás sokk szerencsére nagyon ritkán fordul elő mind a gyermekeknél, mind a felnőtteknél. Az pedig, hogy az iskolába felkerülve még esetlegesen nem derült ki, hogy valaki súlyos allergiában szenved, szinte teljesen kizárt.

– Addigra biztosan jelentkeznek a tünetek, hiszen nem az anafilaxiás sokk az első reakció, ami egyébként nagyon súlyos következményekkel jár és hirtelen halálhoz is vezethet – fejtette ki a szakember. 

– Mindig vannak megelőző tünetek, úgy mint bőrkiütés, nyelvduzzanat, valamint az arc és a száj környéke is bedagad. Aki ezt tudja magáról, annak van saját EpiPenje, melynek főként a darázscsípések esetében van jelentősége, hiszen ez okozza a legsúlyosabb allergiát, és kivédeni is nehéz. Az ételallergiát el lehet kerülni, hiszen a gyermekek megtanulják iskolás korukra, hogy mi az, amit nem ehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában