Szolnok

2022.02.17. 11:20

Rengeteg kárt okozhatunk a növényeknek, ha nem megfelelően metszünk

Az idő enyhülésével számtalan feladat akad kertünkben. A február, a március kulcsfontosságú növényeink életében, ezért ha becsületesen elvégezzük az ilyenkor esedékes munkákat, a természet idővel meghálálja azt.

Köllő Judit

A metszés az egyik legfontosabb munka február, március időszakában

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A jelenlegi legfontosabb teendőket a Jász-Gazdász Kft. gazdaboltjának legtapasztaltabb kertművelője, Papp Károly árulta el hírportálunknak. 

– A tavalyról megmaradt vetőmagokat vizsgáljuk meg, hiszen sokan abba a hibába esnek, hogy a már rég lejárt szemeket elültetik – taglalta Papp Károly kertművelő. 

– Ráadásul valamilyen rovar is megtámadhatta az adott magot, vagy épp kiszáradhatott. A kerti terveknek is nekiállhatunk, ugyanis most van igazán aktualitása. A téli terveket most kibonthatjuk, és átgondolhatjuk, mit szeretnénk termelni idén, illetve azt, hogy mit rontottunk el az előző évben kertünkben. Az ősszel elrakott permetezőgépeket is elővehetjük, hiszen több növény is készen áll az első nagy tavaszi permetezésre. 

A metszésre is figyeljünk, azonban ha nem értünk hozzá, hívjunk szakembert, hiszen minden növénynek más-más a metszési technikája 

– figyelmeztetett Papp Károly. 

– A metszés igazán érzékeny téma, hiszen sokan nem értenek hozzá – magyarázta a szakember. 

– Rengeteg kárt okozhatunk a növénynek, ha csak nekiállunk, és kedvünkre vagdossuk az ágait. A szőlőt például sokan már levágták, azonban más növények metszésével még nyugodtan várhatunk. A jelenlegi változékony időjárás miatt több növény nagyobb figyelmet igényel, ilyenek a különböző bokrok és cserjék, melyek vízutánpótlása kifejezetten fontos ebben az időszakban. – A csapadékbevitel mellett fókuszáljunk a talaj tápanyagtartalmára is, ha ősszel ezzel nem foglalatoskodtunk – hívta fel a figyelmet Károly.

– Célszerű műtrágyát, komposztot, illetve marhatrágyát használni, azonban egyszerre ne keverjük őket. Számos zöldség – mint például a borsó, a sárgarépa, a zöldség, a mák, a sóska, a spenót, a hagyma és a saláta – készen áll a veteményezésre. Az itt felsorolt zöldségek viszonylag alacsony hőmérsékleten is csíráznak, így nem zavarja őket a korai talaj menti fagy sem. 

A szakértő szerint bizonyos haszonnövények nem tudnak önerőből növekedni kora tavasszal, ezek még érzékenyek az időjárásra.

– A paprikának például több hét a csírázási ideje, ezért érdemes elkezdenünk a palántázását, így segítve a biztos növekedésben – fejtette ki Károly. 

– A hónap végétől a paradicsomot és a káposztaféléket is előkészíthetjük a fejlődésre. Fontos, hogy ezek a növények is megkapják a megfelelő tápanyagot. A tavasz hangulatát leginkább a virágoskertben érezhetjük. Ott is elindult már az élet, hiszen a hagymás növények – jácint, nárcisz, tulipán – nekiálltak a fejlődésnek. A talaj minőségére is legalább annyi gondot kell fordítanunk, mint bármi másra a kertben. Ezért ilyenkor ajánlott a gyepszellőztetésre is időt szakítani, ugyanis az ősszel elpusztult fűszálak egy vékony réteget képeznek a talajon, emiatt az nehezebben szellőzik. Ezt a problémát könnyen orvosolhatjuk durvább gereblyézéssel, melynek köszönhetően jobban fognak szaporodni a fűszálak is.

Zöldségeket az erkélyen is nevelhetünk

A legtöbb zöldség akár az erkélyen is nevelhető. Egy kertművelő számára csak az erkély mérete jelenthet gondot... 

– A kisebb termesztőhely szűkében a nedvesség pótlására, illetve a megfelelő tápanyagbevitelre is kifejezetten figyelni kell, ugyanis a talajban fellelhető tápanyagokat itt nekünk kell pótolni – fejtette ki a kertművelő szakember. 

A metszés az egyik legfontosabb munka február, március időszakábanIllusztrációfotó: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában