Jászkunság

2022.02.08. 11:26

Sokszor az idővel is versenyt futnak az utakon a Vérlovagok

Heti hét napon át, huszonnégy órás ügyeletben vállalnak szolgálatot a Vérlovagok. Budapesti központjuk mellett Debrecenből is útnak indulhatnak. Az elmúlt másfél évben több száz ezer kilométert tettek meg. A sürgősségi vérszállítást végző önkéntesek jórészt motorral szelik az utakat, így még hamarabb elérnek a kórházakba.

P. Pusztai Nóra

A debreceni régiót hat motoros látja el, tavaly heti öt napon át vállalták a huszonnégy órás ügyeletet. Megyénkben főleg Jászberénybe szállítottak Beküldött fotó

Az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSZ) együttműködve kezdték meg másfél éve tevékenységüket a Vérlovagok. Napjainkban közvetlenül a hazai kórházakat segítik azzal, hogy sürgős esetekben igyekeznek hozzájárulni az életmentő vérkészítmények mielőbbi célba juttatásához. Ma már ezt a munkát az OVSZ-től függetlenül látják el.

Ennek érdekében a motoros vérszállítók sok esetben – amikor az valóban indokolt – megkülönböztető jelzéssel hajtanak végig az úton.

A küldetésük kiemelt fontosságú, hiszen bármelyik kórházban adódhat olyan szituáció, amikor speciális, kórházi körülmények között nem tárolható vérkészítményre van szükség. A Vérlovagok itt kapcsolódnak be a folyamatba.

Alapvetően olyan civil motorosokból álló önkéntes csoport vagyunk, akik szeretnének valamilyen társadalmi felelősségvállalást végrehajtani.

– Motorozni szeretünk, azt találtuk ki, hogy beszállunk az ország sürgősségi vérszállításába, és ahol tudunk, segítünk – tekintett vissza a kezdetekre Sárvári Zsolt, a Vérlovagok egyik alapító tagja.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a nemzetközi gyakorlatban bevált módszer itthon is működik. Jelenleg a központi – budapesti – telephely mellett Debrecenben is.

– Főleg Budapesten tudjuk kihasználni az év nagy részében a motorkerékpárok előnyeit: megkülönböztető jelzéssel az útidő jelentősen csökken – fogalmazott.

A növekvő igény egyébként időszakosan jelentkezik, melyet az időjárási viszonyok mellett számos tényező is befolyásol.

Napi 1600–1800 véradóra lenne szükség a vérgazdálkodás zökkenőmentes működtetéséhez, akkor a sürgősségi szállítás elvesztené létjogosultságát, mindenhol megfelelő mennyiségű vér lenne, de ez nálunk általában nem adott

– mondta.

– Hullámokban jelentkeznek olyan időszakok, amikor sokat megyünk, van, amikor lényegesen kevesebbet. Karácsony előtt például több volt a véradó, magas a vérkészlet, ezzel szemben év elején sokat szállítunk. Sőt, azt is megfigyeltük, hogy amikor frontok vannak, és beindulnak a szülések, akkor is több a feladat – részletezte tapasztalatait.

A debreceni régióban hat Vérlovag van, ők tavaly májusi indulásuktól heti öt napon át vállalták a huszonnégy órás ügyeletet, és havonta átlagosan tíz-tizenkétezer kilométert tettek meg – beszélt társairól Sárvári Zsolt. Szolnokra alig, Jászberénybe többször kellett vért szállítaniuk.

Jászberénybe szinte egész nyáron nem volt kéklámpás utunk, a negyedik hullám berobbanásával viszont napi szinten mentünk

– mutatott rá a feladatokra.

A tervek szerint, mivel igény mutatkozik, így Debrecenben is átállnának a budapestihez hasonló hétnapos ügyeletre, ám ehhez a finanszírozást is biztosítani kell. A szervezetnek minden támogatás jól jön. A működési költségeik fedezését ugyanis magántőke bevonásával oldották meg eddig.

Tavaly volt olyan hónap, amikor a debreceni és budapesti csapat több mint egymillió forintot költött üzemanyagra.

– A forrásaink végesek, további létezésünkhöz szükség van a civil szféra támogatására. Legyen szó akár egy kisvállalkozásról évi ötvenezer forinttal vagy egy nagyobb cégről ennek többszörösével – fogalmazott.

– További terveink között szerepel egy-egy telephely megnyitása Szegeden, Pécsett és Győrben, hogy szolgálatukkal az egész országot lefedjék. A Vérlovagok munka mellett vállalják ezt a nemes feladatot, a kórházakban és a vérellátókban is megkedvelték őket, hiszen gyorsak, szolgálatkészek és hatékonyak. – A motivációnk, hogy segíthetünk, ez tesz minket boldoggá – zárta szavait Sárvári Zsolt.

 

Bárki segítheti a munkájukat

A Vérlovagok várják mindazon – cégek és magánszemélyek – támogatását, akik fontosnak érzik, hogy segíthessenek a hazai egészségügynek és a betegeknek. A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány bankszámlaszáma: 71800707-16255618. Az Alapítvány jogosult az adó 1% fogadására is! Adószám: 18495748-1-07. Amennyiben pedig bármely hazai vállalkozás szorosabb együttműködésben segítené őket, célszerű kapcsolatba lépni velük az [email protected] e-mail-címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában