Procedúra

2022.02.03. 06:30

Tiszta lapot nyithatnak, lezárult az adósságrendezési eljárás Tiszatenyőn

A település vagyonát az adósságrendezési eljárás részeként 2020 végén kezdték árverezni.

Molnár-Révész Erika

Mező József polgármester

Forrás: Mészáros Jánps

Tiszta lappal indul az idei év, hivatalosan is véget ért a 2020 áprilisában indult adósságrendezési eljárás Tiszatenyőn. Erről a napokban értesítette az önkormányzatot a Szolnoki Törvényszék. A település az előző, 2014-től 2019-ig tartó önkormányzati ciklusban háromszázmillió forintos tartozást halmozott fel, többek között szabálytalanul felhasznált pályázati pénz, félkész vagy el sem kezdett beruházások miatt.  Az eljárást az újonnan meg­alakult önkormányzati vezetés kérvényezte, miután szembesültek a település valós anyagi helyzetével.

A közel háromszázmillió forintos adósság legnagyobb összege az egyik önkormányzati épület energetikai korszerűsítésére vonatkozó százhúszmilliós pályázat volt, mellyel kapcsolatban szabálytalan pénzfelhasználás miatt a Pénzügyminisztérium indított eljárást. De a tételek között szerepel például a tervezett baromfivágóhíd esete is, ami telekrendezés és a kivitelezővel folytatott viták miatt hiúsult meg. A lejárt tartozások között egy be nem fejezett sertéstelep-fejlesztés, valamint egy szintén félbemaradt sportöltöző-építés miatti visszafizetési kötelezettség is szerepelt.

A település vagyonát az adósságrendezési eljárás részeként 2020 végén kezdték árverezni. Először az önkormányzati tulajdonú gépjárművek kerültek kalapács alá, majd a külterületi és belterületi ingatlanokat hirdették meg. Végül pedig a kormányhivatalon keresztül a külterületi termőföldeket értékesítették, ebből keletkezett a legnagyobb, mintegy ötvenmillió forintos bevétel.

A több mint háromszázmillió forintos követelésből végül nyolcvanmillió forint realizálódott, ebben benne van még a sertés- és a marhatelepünk, a volt sajtüzemünk, illetve a Tüzép-telepünk eladása is

– mondta Mező József.

A polgármester ugyanakkor beszámolt az adósságrendezési eljárás ellenére megvalósított eredményekről is. Ilyen volt a nyolcszáz adagos közkonyhájuk felújítása, a Tiszatenyőt Törökszentmiklóssal összekötő kerékpárút befejezése, több belterületi út rendbetétele. Az ezerhatszáz lelkes faluban a végéhez közeledik egy tizenkét férőhelyes minibölcsőde építése, és egy szabadtéri kondiparkot is átadtak nemrég. Az idei költségvetés tervezése jelenleg folyamatban van, de az biztos, hogy még ebben az évben kizárólag pályázatok segítségével indulhatnak fejlesztések.

– Először nyújthat be támogatási kérelmet az önkormányzat mióta hivatalban vagyok, hiszen 2020-ban, illetve a tavalyi évben az adósságrendezési eljárás miatt ezekből mi kimaradtunk. Nagyon reménykedünk benne, hogy a döntéshozók figyelembe veszik, Tiszatenyő emiatt kétéves csúszásban van. Igaz, hogy az eljárás befejeződött, de a település még idén sem lesz jobb gazdasági helyzetben. Sőt, a költségvetésben kevesebb bevétellel kell számolnunk, hiszen azokat a termőföldeket is értékesítenünk kellett, ahol eddig gabonanövényeket termesztettünk. Ezek értékesítéséből évente ötmillió forintos bevételünk származott. Ez az összeg is hiányzik majd a költségvetésünkből – hangsúlyozta a településvezető.

Hét támogatási kérelmet is benyújtottak, bővítenék az óvodát, és belterületi utakat is leaszfaltoznának

Mivel az adósságrendezési eljárásnak vége, így a napokban összesen hét támogatási kérelmet nyújtott vagy nyújt be az önkormányzat. Míg hármat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszba, négyet a Magyar Falu Program különböző pályázataira. – Előbbiben az óvoda bővítésére, belterületi utak aszfaltozására, valamint az idősek napközi ellátására alkalmas épület kialakítására adunk be pályázatot. A Magyar Falu Programban pedig gépjárműbeszerzésre, a kültéri színpadunk fejlesztésére, a faluház felújítására, valamit a temető fejlesztésére nyújtunk be támogatási kérelmet – sorolta Mező József polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában