Fegyvernek/Örményes

2022.03.19. 06:30

Már építik a körforgalmat a 4-es főút „halálkereszteződésében”

Már az alapanyagot szállítják a helyszínre, napokon belül elkezdődik a fegyverneki bekötő- és a 4-es főút kereszteződésébe tervezett körforgalom építése. A csomópontra azért van szükség, mert a veszélyes kereszteződésben több súlyos, illetve halálos baleset történt az elmúlt években.

Molnár-Révész Erika

A körforgalom előkészítő munkálataként a napokban áthelyezték az emlékpark föld alatti elektromos kábeleit Fotó: Mészáros János

Fotó: Mészáros János

– A tavalyi év végén azokat a járdaszakaszokat helyeztük át új nyomvonalra az emlékpark környékén, melyeket érint a körforgalom építése. A napokban pedig már az emlékpark világításához szükséges föld alatti vezetékeket is – mondta az épülő csomóponttal kapcsolatban Huber József, a Fegyverneki Mezőgazdasági, Városüzemeltetési és Fejlesztési Intézmény vezetője. 

A fegyverneki önkormányzat éveken át küzdött azért, hogy megszüntesse a lakosság körében csak „halálkereszteződésként” emlegetett veszélyes csomópontot. 

A városba vezető bekötő- és a 4-es főút kereszteződése rendkívül forgalmas szakasz, hiszen több település – Örményes, Karcag, Szolnok és Kunhegyes – irányába vezeti a forgalmat, ráadásul a 4-es mellett álló benzinkúthoz is itt lehet lekanyarodni – nyaranta még a mezőgazdasági járművek is gyakran használják. 

 

Az utóbbi években számos súlyos, köztük több halálos baleset helyszíne volt a kereszteződés. Az önkormányzat önköltségen elkészíttette a terveket, melyeket ezután a kormány elfogadott, és egy határozatban támogatásáról biztosította a körforgalom megépítését. 
 

A tervek szerint az új körforgalom a szapárfalui városrész három-négy éve felújított szakaszától indul majd, és a kunhegyesi leágazás környékéig tart a 4-es főúton. Fegyvernek, illetve Örményes felé pedig új burkolatot kap a meglévő útpálya egy szakasza. 

A projekt várhatóan március második felében útburkolaton kívüli előkészítő és közműkiváltási munkákkal indul

– tájékoztatta hírportálunkat az épülő körforgalommal kapcsolatban a Magyar Közút Zrt. Mint írták: tervezetten április 4-étől az útburkolatot érintően folytatódik a kivitelezés. Ennek keretében burkolatmarás, szegély- és pályaszerkezet-építés, valamint aszfaltozási munkák várhatóak. 

 

– Ekkortól már forgalomkorlátozásra is számítaniuk kell az arra haladóknak. A csomópontban mind a négy irányból lehet majd közlekedni, de csak váltakozóan, egy-egy forgalmi sávon. A forgalmat nappal jelzőőrökkel, míg éjszaka jelzőlámpákkal irányítják majd. A körforgalmi csomópont végleges kialakítása várhatóan már idén, október közepére befejeződik. A beruházás hazai forrásból, a Kiemelt társadalmi igények program részeként nettó négyszázhuszonkétmillió forintból valósul meg – válaszolta megkeresésünkre a közútkezelő. 
 

Örményesen is örülnek a hírnek

 

A kereszteződést gyakran veszik igénybe az örményesiek is, akik szintén nagyon várták már a fejlesztést. Polgármesterük, Török Tamás hírportálunknak úgy nyilatkozott: habár az M4-es gyorsforgalmi út – mely a település közvetlen közelében épül majd – sok közlekedési problémájukat megoldja a jövőben, mindenképpen szükséges a veszélyes kereszteződés megszüntetése is. 
 

– Aki Örményesről például Szolnokra szeretne eljutni, muszáj ezt a kereszteződést használnia. Ráadásul a bekötőutunkról a 4-esre balra kell kanyarodni, ami nyilvánvalóan nem a legszerencsésebb. Ezért is fontos, hogy a jövőben ez az alternatíva ugyancsak biztonságos legyen – emelte ki a faluvezető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában